Mej: Prijedlog sporazuma Evropske komisije o Bregzitu je neprihvatljiv
Tereza Mej

Mej: Prijedlog sporazuma Evropske komisije o Bregzitu je neprihvatljiv

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tasku da je nacrt sporazuma Evropske komisije o Bregzitu neprihvatljiv za Britaniju, saopštio je njen kabinet nakon sastanka sa evropskim liderom koji je trebalo da riješi nesuglasice Londona i Brisela o Bregzitu.

"Premijerka je rekla da nacrt teksta koji je iznijela EK je neprihvatljiv za Ujedinjeno Kraljevstvo jer bi, ako bi bio primijenjen, to podrilo britansko zajedničko tržište i ustavni integritet Ujedinjenog Kraljevstva", navedeno je u saopštenju Tereze Mej, prenosi Blic.

Sastanak se održao dan nakon što je Mej najavila očekivanja Britanije o budućim odnosima Londona i Brisela, za temu je imao i tranzicioni period pošto Britanija napusti EU 29. marta 2018.

"Bio je to otvoren i iskren razgovor u dobroj atmosferi o pravim političkim teškoćama koje nas očekuju", rekao je neimenovani zvaničnik EU.

Task će sljedeće nedjelje predstaviti zajedničku poziciju EU o budućem odnosu EU i Britanije.

Zvaničnik je rekao da je Tusk primio k znanju često ponavljane britnaske "crvene linije" - da London ne želi da bude dio jedinstvenog tržišta ili carinske unije EU i ukazao da će ovi uslovi oblikovati budući odnos.

Mišel Barnije rekao je da stav Londona o budućim odnosima sa Unijom ostavlja jedino sporazum o slobodnoj trgovini kao opciju.

"Ujedinjeno Kraljevstvo zatvara sebi jedna po jedna vrata i jedini mogući model koji preostaje je onaj o sporazumu o slobodnoj trgovini, kao što smo uradili nedavno sa Kanadom, Japanom ili Korejom", rekao je Barnije novinarima u Briselu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.