Nema dokaza da je Ostrog nezakonito upisan u vlasništvo SPC
Manastir Ostrog

Vučinić iz CPC zapanjen

Nema dokaza da je Ostrog nezakonito upisan u vlasništvo SPC

Skoro dvije godine trebalo je crnogorskim istražiteljima da odgovore na krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba iz Uprave za nekretnine zbog nezakonitog upisa Manastira Ostrog i njegove imovine u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve, a u šturom obavještenju samo su naveli da nema dokaza da je počinjeno bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici 29. januara donijelo je rješenje i obavijestilo potpredsjednika Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Steva Vučinića da je „ocjenom spisa predmeta formiranih pred ovim tužilaštvom“ odlučeno da „neće preduzimati krivično gonjenje protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, jer ocjenom prikupljenih dokaza se nije moglo zaključiti da je u postupku promjene vlasništva izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti“.

"Međutim, ukoliko ste suprotnog mišljenja imate pravo da podnesete krivičnu prijavu protiv određenog lica za određeno krivično djelo", poručili su oni Vučiniću.

Tako je još jedna prijava zbog nezakonitog upisa crnogorske imovine u vlasništvo organizacije jedne strane države (SPC) odbijena, a Vučinić, koji je inicijator svih tih krivičnih prijava, ističe za Pobjedu da je zapanjen.

"Stojim zapanjen nad tim papirom u kome piše da nezakoniti prepis Manastira Ostrog sa 1,2 kvadratana kilometra teritorije, sa države na Beogradsku patrijaršiju, strano pravno lice sa sjedištem u Srbiji, izvršen poslije referenduma 2006. godine, nije krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Ako je tako, samo još preostaje da Cetinjska filijala Beogradske patrijaršije objavi žiro-račun da njoj, umjesto državi koja, očito, nije suverena na svojoj teritoriji, plaćamo porez i tu činjenicu treba upisati u Ustav, ali i činjenicu da smo očito postali i kmetovi Beogradske patrijaršije", poručio je Vučinić.

On je 3. marta 2015. u ime Crnogorske pravoslavne crkve, podnio Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nepoznatih službenika danilovgradske Uprave za nekretnine jer su, kako je saopšteno, suprotno Zakonu, Donji i Gornji manastir Ostrog upisali na ime Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.