Za vrijeme Osmanlija u Crnoj Gori izgrađena 222 objekta, sačuvano njih 95
Foto:Anadolija

Naučni panel u Podgorici

Za vrijeme Osmanlija u Crnoj Gori izgrađena 222 objekta, sačuvano njih 95

U organizaciji Instituta "Yunus Emre“ Podgorica, u multimedijalnoj sali Sportsko-kulturnog centra Univerziteta Crne Gore, održan je naučni panel pod nazivom ‘’Razvoj arhitektonske teorije i prakse na prostoru Balkana u doba Osmanlijske imperije“.

Na panelu su učestvovali profesori sa Gazi Univerziteta iz Ankare, Mehmet Zeki Ibrahimgil i Hamza Keleš, kao i profesor Nikola Drakić iz Podgorice i Sahret Hajdarpašić, arhitekta iz Bijelog Polja. 

Vršilac dužnosti direktora Instituta "Yunus Emre“ Podgorica Can Guray istakao je da je misija Instituta upoznavanje kultura Turske i Crne Gore, i da je ovaj panel jedan doprinos tome, izvještava Anadolija.

Kako je saopšteno iz Instituta „Yunus Emre“ Podgorica izlaganja Nikole Drakića i Sahreta Hajdarpašića bila su bazirana na temi šta je osmanlijski stil gradnje značio za uređenje naselja i gradova i koje je sve novine doprinio kako u prirodno – fizičkom, tako i u kulturno – socijalnom prostoru. 

Profesori Mehmet Zeki Ibrahimgil i Hamza Keleš govorili su o vakufima koje su za vrijeme Osmanlija izgrađene na prostoru Crne Gore. 

Profesor Ibrahimgil kazao je da na osnovu raspoloživih dukumenata iz turskih arhiva i istraživačkog rada koje je vršio, u Crnoj Gori za vrijeme Osmanlija izgrađena 222, a da je sačuvano 95 objekata. Najviše je bilo izgrađeno džamija, 107, od kojih je opstalo 47. Hanova je bilo 25, a sačuvano ih je šest. Bila su sagrađena i 23 mosta, a sačuvano ih je pet. 

Objekti iz Osmanlijskog perioda nalaze se u Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, Pljevljima, Plavu, Rožajama, Beranama, Herceg Novom, Baru, Ulcinju, Tuzima, Žabljaku Crnojevića. 

Profesor Hamza Keleš kazao je da se njegov istraživački rad sastojao od dvije cjeline – utvrđivanje objekta i statusa koji su ovi objekti imali na teritoriji na kojoj su se nalazili, kada su napravljeni, ko ih je izgradio, koji je njihov doprinos. 

"Ako određeni podaci nisu postojali u turskim arhivima, tražili smo ih u lokalnim“, istakao je Keleš. 

Naučnom panelu prisustvovali su ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana u Crnoj Gori Sejran Mirzazadeh, studenti Arhitektonskog Fakulteta u Crnoj Gori, kao i brojni gosti. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.