Evropu okovala sibirska zima, najmanje 40 mrtvih
Ilustracija

Hladnoće do -60 stepeni

Evropu okovala sibirska zima, najmanje 40 mrtvih

Val sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Evropu, a do sada je zabilježeno 40 smrtnih slučajeva uzrokovanih polarnim temperaturama, a većina umrlih su beskućnici.

Niske temperature i snijeg također predstavljaju veliki problem u saobraćaju, navodi agencija.

U tom valu ekstremne hladnoće, koji su britanski mediji prozvali "Zvijer s istoka", Holanđani "Sibirskim medvjedom", Šveđani "snježnim topom", dok su Francuzi odabrali naziv "Moskva-Pariz", od petka je u Poljskoj umrlo 18 ljudi, šest u Češkoj, pet u Litvaniji, po četvoro u Francuskoj i Slovačkoj, dvoje u Italiji i isto toliko u Rumuniji.

U Estoniji je od početka mjeseca umrlo sedam ljudi.

U noći s utorka na srijedu temperatura se u planinskim dijelovima Hrvatske i BiH spustila na minus 21 stepen. U Lubecku na sjeveru Njemačke minus 20, na jugu Poljske minus 19, u belgijskom Liegeu minus 18, a u okolini Londona minus 10.

U Švajcarskoj, u Glatalpu, na 1.850 metara nadmorske visine zabilježeno je minus 36 stepeni.

U Velikoj Britaniji, Holandiji, na Balkanu i Skandinaviji snijeg i poledica su izazvali velike poteškoće u saobraćaju.

Zbog velike hladnoće grije se na maksimumu pa je ruski Gazprom objavio da je u šest dana premašio sve rekorde dnevne isporuke plina za Evropu. Samo u ponedjeljak je isporučeno 666,8 miliona prostornih metara plina.

Austrijski tabloid Osterreich je nagradu za "najledeniji posao u Austriji" dodijelio Ludwigu Rasseru i Nirbertu Daxbacheru, zaposlenima meteorološke stanice na Sonnblicku na 3.109 metara nadmorske visine, koji tri puta dnevno vrše mjerenja. Za sva mjerenja treba im oko sat na minus 32, a uz istočni vjetar osjećaj hladnoće se kreće oko minus 60.

Zbog hladnoće zatvorene ostaju i brojne škole u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Velikoj Britaniji, Irskoj, na sjeveru Portugala pa čak i Albaniji.

Avaz.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.