U opticaju više od pola milijarde eura gotovine
ilustracija

Prvi podatak poslije niza godina

U opticaju više od pola milijarde eura gotovine

U Crnoj Gori je u opticaju više od pola milijarde eura gotovine, pokazuje procjena koju su u novembru prošle godine uradili Međunarodni monetarni fond (MMF) i Centralna banka (CBCG), piše Pobjeda.

Ta procjena je prvi podatak saopšten poslije niza godina jer CBCG odavno ne saopštava cifre o novčanoj masi - monetarne agregate M21, M1... koju pored gotovog novca čini i depozitni novac. 

U depozitima je na kraju prošle godine bilo 3,279 milijardi eura.

MMF i CBCG su u novembru prošle godine, a na bazi iskustva zemalja iz okruženja, uradili procjenu gotovine u opticaju u Crnoj Gori. 

"Procjena govori da je u 2016. u opticaju bilo 508,5 miliona eura. Godinu ranije u opticaju je bilo 464 miliona, u 2014. godini 431,4 miliona, u 2013. godini 421,1 milion, godinu ranije 440,2 miliona, 2011. godine 410,6 miliona i 2010. godine 398,6 miliona eura", rečeno je Pobjedi iz CBCG.

Podaci iz procjene pokazuju da je za sedam godina gotovina u opticaju uvećana za oko 110 miliona eura. Za razliku od gotovine u opticaju CBCG mjesečno, kroz Bilten, saopštava podatke o depozitima. 

Ukupni depoziti, uključujući sredstva na eskrou računima, kamate i vremenska razgraničenja, 31. decembra prošle godine iznosili su 3,279 milijardi eura. 

"Od toga se na depozite stanovništva odnosi 1,704 milijarde eura ili 51,96 odsto, na depozite pravnih lica 1,538 milijardi eura, odnosno 46,89 odsto. Sredstva na eskrou računima, kamate i vremenska razgraničenja čine 1,14 odsto", objasnili su iz CBCG.

Iz CBCG su kazali da su u jednogodišnjem uporednom periodu depoziti građana porasli za 169,8 miliona eura, odnosno 11,07 odsto, dok su depoziti pravnih lica porasli za 216,8 miliona eura, odnosno 16,41 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.