CGO: Zašto javnost ne može da zna kako glasaju članovi Senta UCG?
Mira Popović

CGO: Zašto javnost ne može da zna kako glasaju članovi Senta UCG?

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazalo je na činjenicu da se na Univerzitetu Crne Gore (UCG) nastavlja praksa prikrivanja podataka, a što dodatno vodi učvršćavanju inače dramatično loših pozicija UCG na svjetskim rang listama koje mjere kao indikator i transparentnost,navodi se u saopštenju Mire Popović saradnice na programima u CGO.

"CGO je od rektora UCG tražio podatke o načinu na koji su poimenice članovi i članice UCG glasali prilikom izbora u zvanje redovnog profesora Velimira Rakočevića na sjednici Senata 26.12.2017. Taj izbor je uslijedio nakon što je Senat u julu 2017. godine odlučio da se postupak obustavi dok se ne dobiju dodatna pojašnjenja recezenata i Vijeća Pravnog fakulteta, a zbog navoda da podnešeni naučni radovi Rakočeviča sadržinom i temama nijesu bili u skladu sa konkursom za krivično pravnu oblast, u okviru koje je Rakočević biran u zvanje. No, Rakočević je, i pored dokumentovanog upozorenja da ne postoje uslovi za ovaj izbor u zvanje koje je podnio CGO , izabran na sjednici 26.12.2017", kazala je Popović.

Na interesovanje CGO-a o tome kako je ko glasao, UCG je krajem januara 2018. uputio CGO na Zapisnik sa sjednice Senata od 26.12.2017, a u kojem ne postoje traženi podaci odnosno poimenično navedeno glasanje članova Senata u slučaju Rakočević.

"I pored urgencija da ove podatke dobijemo, rukovodstvo UCG ih još nije dostavilo.

Statut UCG, u  članu 37, tačka 4, propisuje da Senat odlučuje javnim glasanjem, osim za ona pitanja za koja je ovim statutom i drugim opštim aktom utvrđeno da se odluke donose tajnim glasanjem.  Statut ni u kojem dijelu ne propisuje da se izbor u akademska zvanja sprovodi tajnim postupcima, uključujući i proces glasanja.

Postavljaju se pitanja: Zašto rukovodstvo UCG krije ko je i na koji način glasao za izbor Rakočevića u zvanje redovnog profesora? Zašto javnost ne može da dobije zvaničnu informaciju od rukovodstva UCG zna koji članovi i članice Senata UCG podržavaju Rakočevićev pristup akademskom radu a koji ne?  CGO je objavio da je protiv tog izbora bio jedan član Senata a četiri uzdržana, a smatrali smo i smatramo da javnost ima pravo da zna kako se opredjeljuju članovi akademske zajednice kad je riječ o slučaju Rakočević. Javnost je upoznata sa činjenicom da je jedan član Senata bio protiv, četiri uzdržana a da su svi ostali podržali taj izbor, a nema nikakvih prepreka da se otkrije veo tajne sa ovog glasanja", navodi se u saopštenju Popović.

Kako je kazala UCG je u obavezi da svoj rad učini transparentnim i da raskine sa postojećim praksama, "ukoliko želi da popravi svoj trenutni, izrazito loš položaj na svjetskim rang listama koje uzimaju transparentnost kao indikator, a to uključuje i puna informacija u ovakvim izborima u zvanja".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.