Rusija olimpijski prvak u hokeju
Foto: Getty Images

Pobijedili Njemačku 4:3

Rusija olimpijski prvak u hokeju

Hokejaši Rusije osvojili su zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, pošto su u finalu poslije produžetka pobijedili Njemačku sa 4:3

Pobjedonosni gol postigao je Kiril Kaprizov i omogućio Rusiji da osvoji prvo olimpijsko zlato u hokeju, u muškoj konkurenciji, od Igara 1992. godine u Albervilu, prenosi B92.

Kaprizov je imao i tri asistencije. Dva gola, uz dvije asistencije, postigao je Nikita Gusev. Gusev je golom 55,5 sekundi prije kraja uveo utakmicu u produžetak.

Rusi su bolje otvorili meč i poveli preko Vjačeslava Vojnova i imali prednost na kraju prve trećine. Sredinom druge izjednačio je Feliks Šuc, što je samo bila uvertira za nevjerovatnih posljednjih 20 minuta. 

U 14. minutu tog perioda Gusev je iz nemoguće pozicije bio precizan, ali slavlje je trajalo samo deset sekundi, pošto Dominik Kahun izjednačio. ’Momentum’ je sada bio na njihovoj strani, preokrenuli su tri minuta kasnije i držali prednost do samog finiša. 

Činilo se da imamo novog olimpijskog šampiona, ali su Rusi odlučili da rizikuju i igraju bez golmana. To im se isplatilo i Gusev je izborio produžetak. Potom je Kaprizov na već opisan način donio najsjajnije odličje Rusiji. 

Ovo im je ukupno deveto zlato, drugo po neutralnom zastavom, baš kao u spomenutom Albertvilu, dok su prethodne trijumfe ostvarivali pod zastavom Sovjetskog saveza. 

Osvajanjem srebrne medalje Njemačka je ostvarila najbolji rezultat u svojoj istoriji u hokeju na Zimskim olimpijskim igrama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.