Zašto zijevamo, kijamo, drhtimo...?
Foto: Ilustracija

Odbrambeni mehanizmi

Zašto zijevamo, kijamo, drhtimo...?

Ljudsko tijelo kompleksan je "sistem" s brojnim mehanizmima koje je majka priroda tako dobro posložila u našu korist.

Jeste li znali da mnoštvo stvari koje naše tijelo svakodnevno radi zapravo služe kao odbrambeni mehanizmi?

Saznajte kojih osam uobičajenih stvari koje naša tijela rade zapravo služe kao odbrambeni mehanizmi i štite nas:

1. Zijevanje

Glavna svrha zijevanja je rashlađivanje mozga nakon što se on pregrijao ili previše naprezao. 

2. Kijanje

Obično kinemo kada nam se disajni putovi napune s previše alergena, mikroba, prašine ili s drugim nadražujućim česticama. Kijanjem se tijelo rješava tog "smeća". 

3. Jutarnje protezanje

Ujutro se instinktivno protegnemo kako bismo pripremili tijelo za fizičke napore koji nas čekaju tokom dana. Istovremeno, protezanje "razbuđuje" mišiće, pokreće krvotok i poboljšava naše raspoloženje. 

4. Štucanje

Kada jedemo jako brzo, gutamo velike komade hrane ili se jednostavno prejedemo, to sve može iritirati pneumogastrični nerv koji je blisko povezan sa želucem u dijafragmom. Posljedica je napad štucavice. 

5. Smežurana koža 

Nabori koji nastaju na koži dlanova kada je ona izložena vodi ili vlazi, imaju važnu ulogu. Naime, kada koža dođe u dodir s većom količinom vlage, to joj signalizuje da okolina može biti klizava. Koža na rukama odmah počinje da se mijenja na način da vam bude lakše da se primite za mokre površine.

6. Gubitak pamćenja

Gubitak pamćenja često uzrokuju najneugodnija životna iskustva. Ljudski mozak doslovno izbriše najstrašnije trenutke iz našeg pamćenja. 

7. Žmarci ili trnci

Primarna funkcija žmaraca je da tijelo izgubi manje topline koja se isparava kroz pore zbog čega nam je onda lakše da se ugrijemo u negostoljubivim klimatskim uslovima. 

8. Suze

Osim što štite membranu oka kada ona dođe u kontakt sa stranim objektom, suze služe i kao oruđe za "emocionalnu obranu". Naučnici vjeruju da u stresnim situacijama tijelo stvara novi, moćni izvor iritacije - suze - koji će osobi skrenuti misli od boli koju osjeća u tom trenutku.

Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.