Novi snimci postupanja policije; UP: Vrijeđali i psovali službenike (VIDEO)
Foto:Screenshot

Novi snimci postupanja policije; UP: Vrijeđali i psovali službenike (VIDEO)

Građani su građanskoj kontroli policije dostavili dva snimka na kojima je dokumentovano postupanje policije u centru Podgorice, navodno neprofesionalno ispred ugostiteljskog objekta "Zeppellin". Snimci su dostavljeni Upravi policije koja je saopštila da su dva građanina sa snimka uhapšena jer su prethodno vrijeđala i psovala policijske službenike ali da će zbog neprofesionalne radnje sa snimka policijski službenik će biti sankcionisan.

"Tenda koja je u prvom planu kamere dosta ograničeva pregled i detaljan uvid. Na jednom snimku ipak je vidljivo da policijski službenik, koji je iza građanina kojeg je lišen slobode ili ga vode dvojica policijskih službenika, udara nogom. Prvi postupak, guranje građanina, bez razloga, je na prvoj munuti, pa zatim na samom kraju, nakon minutaže 1.30 na dalje, udaranje drugog građanina kojeg službenici već vode", naveli su iz Savjeta za građansku kontrolu policije.

 

Na drugom snimku, Savjet nije registrovao nepravilnosti. 

 

 

Iz Uprave policije su saopštili da su građani V.Đ. i F.N.  sa snimka vrijeđali i psovali policajce i zato su prema njima primijenjena sredstva prinude.

"Naime, Lica V.Đ. i F.N. su lišena slobode i privedena Sudu za prekršaje u Podgorici zbog počinjenog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru – ometanje i omalovažavanje službenih lica. Prema njima su upotrijebljena sredstva prinude, o čemu je sačinjen i izvještaj o upotrebi sredstava prinude. F.N. (37) i V.Đ. (52) su prethodno, kako su policijski službenici naveli, 27.01.2018. godine, ispred ugostiteljskog objekta „Zeppelin“, u Njegoševoj ulici u Podgorici, ometali policijske službenike Centra bezbjednosti Podgorica da nesmetano izvrše raciju u ovom lokalu na način što su ispred navedenog objekta psovali i vrijeđali policijske službenike, odbijajući da im daju na uvid lična dokumenta i nepostupajući po upozorenjima i naređenjima da prestanu sa omalovažavajućim ponašanjem", navodi se u policijskom saopštenju.

Zbog navedenog ponašanja F.N. i V.Đ. su uhapšeni i privedeni su u prostorije CB Podgorica, o čemu je, kako se dodaje, sačinjen izvještaj o upotrebi sredstava prinude.

"Službenici CB Podgorica su protiv F.N. i V.Đ. Sudu za prekršaje u Podgorici podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog počinjenog prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru – ometanje i omalovažavanje službenih lica.Pritvorska jedinica u CB Podgorica je pod stalnim video nadzorom, zbog čega su netačne njihove tvrdnje, izrečene jednom mediju, o navodnom maltretiranju od strane policijskih službenika u pritvorskim prostorijama.", navode iz policije i dodaju:

"Navodi V.Đ. i F.N. da su ih policijski službenici prilikom upotrebe sredstava prinude – fizičke snage, nakon što su njih dvojica vrijeđali, psovali i omalovažavali policijske službenike, pretukli ispred navedenog lokala, kao što smo i kazali, posjedujemo snimak ovog događaja koji nam je dostavljen danas. Naime, po našoj molbi snimak nam je dostavljen od strane Savjeta za građansku kontrolu rada policije shodno profesionalnoj saradnji koju Uprava policije ima sa Savjetom. Na snimku nije zabilježeno da su V.Đ. i F.N. pretučeni od strane policijskih službenika ispred navedenog lokala", stoji u saopštenju UP.

Na snimku se vidi jedna radnja prilikom primjene sredstava prinude koja nije primjerena i zato će prema tom policijskom službeniku biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje - kazali su iz policije.

"Na snimku jeste zabilježena jedna radnja policijskog službenika koja nije primjerena i koja se ne može smatrati primjenom policijskih ovlašćenja pa samim tim ni upotrebom sredstava prinude fizičke snage shodno zakonu. Ova radnja od strane policijskog službenika će biti sankcionisana odnosno prema ovom službeniku će biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje", piše u saopštenju iz policije.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je preporučio direktoru Uprave policije da službenici policije posjete objekat i kroz ljubazan i povjerljiv razgovor sa menadžmentom i osobljem pokušaju doći do bližih podataka i posebno da zatraže pomoć i pozovu kako bi se ostvarila saradnja sa svim građanima koji žele ukazati na eventualno neprofesionalno postupanje, saopšteno je iz Savjeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.