Pravosuđe ostvaruje ozbiljne pomake u primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima
Foto: Gov.me

Pravosuđe ostvaruje ozbiljne pomake u primjeni Evropske konvencije o ljudskim pravima

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin govorio je danas na otvaranju skupa Vrhovnog suda Crne Gore i AIRE centra iz Londona povodom predstavljanja izvještaja „Kratki prikaz primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima u praksi Vrhovnog suda Crne Gore (januar 2015-jul 2017)“.

Otvarajući skup Pažin se posebno zahvalio AIRE centru na dugogodišnjoj podršci koja je rezultirata unaprjeđenjem pravne kulture u Crnoj Gori, prije svega na implementaciji pravnih i civilizacijskih standarda iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

On je, takođe, ocijenio da praksa crnogorskih sudova bilježi ozbiljne pomake u primjeni standarda Evropske konvencije o ljudskim pravima u oblasti slobode izražavanja i ukazao na značaj dosljedne primjene Evropske konvencije prilikom odmjeravanja uslova za određivanje pritvora, uz neophodnost poštovanja pretpostavke nevinosti okrivljenih, saopšteno jei z kabineta potpredsjednika Vlade.

Naglasio je da se Evropska konvencija ne može tumačiti bez dobrog poznavanja prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Zbog toga je izrazio posebno zadovoljstvo kvalitetom samog izvještaja i zaključio da isti predstavlja važnu publikaciju koja će biti orjentir u radu sudija.

"Vrhovni sud u saradnji sa AIRE Centrom, uz podršku Britanske ambasade, počev od 2015. godine, sprovodi projekat „Implementacija Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u sudovima u Crnoj Gori”. Cilj projekta je stvaranje pravnog prostora zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i sloboda garantovanih Konvencijom. Indikator uspjeha projekta jeste dostignuti nivo usavršavanja sudija, posebno sudija Vrhovnog suda Crne Gore, u oblasti ljudskih prava i sloboda, usvajanja evropskih standarda i njihove pune primjene u nacionalnom pravnom poretku", navodi se u saopštenju.

Predstavljanje Izvještaja realizuje se u okviru okruglog stola „Pravo na pristup sudu i pravo na obrazloženu presudu“ koji se 22-23. februara održava u Kolašinu, a koji je okupio domaće i inostrane eksperte i sudije.

U uvodnom dijelu skupa prisutnima su se obratile i Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore i Biljana Braitvaite, programska menadžerka za Zapadni Balkan iz AIRE centra.

Sačinjeni Izvještaj treba da posluži kao dijagnostičko sredstvo za sagledavanje mjere u kojoj sudije primjenjuju praksu i standarde Konvencije i da se, u skladu sa tim, doprinese daljem razvoju sudske prakse u efektivnoj primjeni Konvencije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.