DPS traži da se uvedu kazne za širenje lažnih vijesti
DPS

"Zaštititi pravo građana na istinito informisanje"

DPS traži da se uvedu kazne za širenje lažnih vijesti

Demokratska partija socijalista (DPS) uputila je Vladi inicijativu da se izradi zakon kojim će se sankcionisati širenje lažnih vijesti /fake news/ putem medija.

DPS je na posljednjoj sjednici Predsjedništva, 24. januara, odlučila da uputi ovakvu inicijativu jer je, kako je ocijenjeno, tu oblast neophodno regulisati zakonom, prenosi Pobjeda.

Biće, kako je saopšteno, predložena zakonska regulativa koja će biti u skladu sa najboljom dosadašnjom praksom razvijenih evropskih zemalja i članica NATO-a.

Iz DPS-a je poručeno da inicijativom žele da zaštite prava građana na istinito informisanje.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić kaže da se sa donošenjem zakona neće žuriti, te da je osnovni razlog njegovog predlaganja bolje uređenje te oblasti i praćenje trendova savremenih demokratija.

“Time se, valjda i konačno, demantuju svi strahovi pojedinaca iz medija i NVO sektora o tobožnjoj cenzuri koja se uvodi u susret izborima – kazao je Nikolić za Antenu M.

Termin lažne vijesti /fake news/ označava lažnu, često senzacionalnu informaciju koja se širi pod maskom novinskog izvještavanja. Taj termin postao je popularan tokom prošle godine u SAD, naročito tokom kampanje za američke predsjedničke izbore. Nedavno je taj termin postao popularan i u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.