Nakon ratifikacije u kosovskom parlamentu moguća minimalna korekcija granice

Zajedničko radno tijelo će identifikovati i adresirati potencijalne nesporazume

Nakon ratifikacije u kosovskom parlamentu moguća minimalna korekcija granice

Zajedničkom deklaracijom, koju su potpisali predsjednici Crne Gore i Kosova, nije predviđena izmjena Sporazuma o državnoj granici između dvije države, već su minimalne korekcije moguće prilikom obilježavanja granične linije tek nakon što se dokument ratifikuje u kosovskom parlamentu.

To piše u dokumentu pod nazivom Zajednička deklaracija predsjednika Kosova Hašima Tačija i Crne Gore Filipa Vujanovića, koji je potpisan u Podgorici 16. februara, a koji je usvojila kosovska Vlada, piše Pobjeda. 

U dokumentu koji je u originalu na albanskom jeziku objavio prištinski list Gazeta, navodi se da će nakon što uslijedi ratifikacija, odnosno sporazum postane pravosnažan, shodno odredbama, biti formirano zajedničko radno tijelo koje će identifikovati i adresirati potencijalne nesporazume tokom obilježavanja granice. 

Na taj način su demantovane medijske spekulacije da je Crna Gora dogovorom sa Prištinom poklonila Kosovu osam hiljada hektara svoje teritorije.

Kosovo će procesuirati u parlamentu Sporazum o državnoj granici sa Crnom Gorom, koji je potpisan 2015. godine u Beču, i učiniti sve napore da se on ratifikuje.

“Nakon toga će diplomatskim kanalima dvije države obavijestiti jedna drugu da su ispunile unutrašnje zakonske procedure, konstatujući da je sporazum pravosnažan, te će formirati zajedničko radno tijelo za obilježavanje granične linije”, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se dodaje da su dvije strane saglasne da će, tokom procesa, zajedničko radno tijelo identifikovati i adresirati potencijalne nesporazume tokom obilježavanja
granice.

“Zajedničko radno tijelo će posebno obaviti reviziju i korekcije sektora u pravcu Čakora i Žljepske Kule”, navodi se u dokumentu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.