Indijski orah jača nervni sistem, može pobijediti čak i rak
Foto: Ilustracija

Bogat vitaminom C

Indijski orah jača nervni sistem, može pobijediti čak i rak

Indijski orah ima specifičan ukus, ali je veoma bogat vitaminom C.

O njegovim ljekovitim dejstvima uvijek se priča u superlativu. Indijski orah je jako dobar u liječenju depresije, ali i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Indijski orah sadrži veoma važnu aminokisjelinu triptofan koja je zadužena za regulaciju raspoloženja, popravljanje ponašanja i poboljšnja kvaliteta sna.

Ukoliko konzumirate redovno indijski orah osjećaćete se rasterećeni od stresa, bez aneksioznosti i depresije. Dvije šake oraha sadrže istu količinu ove aminokisjeline kao i većina antidepresiva, samo bez neželjenih dejstava koja ih prate.

Degeneracija mišića je jedan od najvećih krivaca za gubitak vida kod Amerikanaca, čak i za kataraktu i glaukom. Indijski orah sadrži veliku količinu antioksidanta zeaksantina koji se absorbuje u očima i daje im bolju zaštitu od štetnih UV zraka. Takođe, obezbjeđuje i zaštitu od mišićnih oštećenja tipičnih za starenje.

U ovom periodu kada vladaju grip i prehlada, indijski orah može da bude vaš saveznik u jačanju imuniteta i pomaže u regulaciji tjelesne težine. Samo jedna porcija od 100 grama oraha daje vam 30 odsto preporučene doze vitamina B6. Ima antiseptička i antibakterijska svojstva i savjetuje se njegovo uzimanje kod prehlade i gripa.

Za srce su posebno važne palmitoleinska i oleinska kisjelina kojima orasi obiluju. One smanjuju loš LDL holesterol i povećavaju nivo dobrog holesterola HDL. Time smanjuju rizik od šloga, infarkta i smanjuju šanse od razvoja bolesti koronarne arterije. Dobar je za prevenciju zgrušavanja krvi i embolije, a jačaju i nervni sistem.

Iako mali, indijski orasi su dobar izvor kalorija koje će vam sigurno dati neophodnu energiju koja vam je potrebna da preživite dan. Bogati su vitaminima, mineralima i poznati su borci protiv ozbiljnih oboljenja uključujući rak, piše "Speaking tree", a prenosi Telegraf.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.