Danas se slave Bijele poklade: OVU rečenicu treba da izgovorite
Ilustracija

Obavezna bijela hrana na trpezi

Danas se slave Bijele poklade: OVU rečenicu treba da izgovorite

Danas svi pravoslavni hrišćani obilježavaju Bijele poklade, praznik kada se na trpezi nalazi bijela hrana, traži se oproštaj grjehova ali se i priprema za Veliki post.

Posljednja nedjelja pred Veliki post se zove "bijela nedjelja", a posljednji dan ove nedjelje su "bijele" ili "sirene" poklade. One se obilježavaju danas, a od sjutra počinje veliki Vaskršnji post.

Poklade su dan za praštanje i veselje. Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez grijeha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito bijeli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.

Prema običajima, poklade su praznik koji uvijek za ručak treba da okupi sve članove porodice. Trpeza Bijelih poklada treba da bude ispunjena jelima koja se spremaju od jaja, sira i drugih mliječnih prerađevina.

Stari kažu da se na današnji dan pozivaju i siromašni susjedi i prijatelji jer svi treba da se "omrse" tokom zajedničkog obreda i složno i u veselju uđu u post koji će trajati do Uskrsa. 

Takođe, poklade su vrijeme kada mlađi članovi porodice treba da vode glavnu riječ-danas se zbijaju šale, organizuju se igranke i svi se zabavljaju, jer od sjutra kreće Veliki post u kome će se vjernici u molitvi, praštanju i pokajanju pripremati za Sveto pričešće.

Bijele poklade su najsvečanije i najrasprotranjenije poklade u toku godine. Dobile su naziv po Bijeloj nedjelji, a zovu se još i Velike poklade, Završne poklade, Sirne poklade... Poznate su i kao Proštene poklade - Proćke, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede. Smatra se da u period velikog posta treba ući bez grijeha i neraščišćenih računa.

U nekim srpskim selima Bijele poklade su vrijeme kada zetovi obavezno moraju da obiđu tasta, taštu, kuma i traže "proćku" tj. oproštaj da mogu časno da započnu post. Kada uđu u kuću, oni treba da pozdrave tasta i kažu: "Oprosti dedo", a tast da odgovori: "Neka ti je prosto sinko".

Žena blic

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.