Da socijalne platforme preuzmu odgovornost za sadržaj
Ilustracija

Uvođenje reda u društvene mreže

Da socijalne platforme preuzmu odgovornost za sadržaj

Tek kada dođete u problem sa nekom od socijalnih platformi kao što su Facebook, Twiter i Google+, shvatite da nemate nikakvu zaštitu. Društvene mreže sve više prestaju da budu samo mreže i postaju platforme za marketing i prodaju, a da Vam pritom niko ne garantuje za istinitost i ispravnost tog sadržaja.

A ako biste nekoga da tužite saznali bi da se sve nesuglasice sa socijalnim platformama mogu riješiti samo u Kaliforniji i po kalifornijskim zakonima.

Jer tamo su sjedišta kompanija. 

Ali to više neće biti tako. Tržište od skoro pola milijarde potrošača koji se u Evropskoj Uniji služe društvenim medijima izvršilo je pritisak na socijalne platforme i uvode se nova pravila: od potrošača se neće tražiti da se odreknu prava koje imaju potrošači u EU-u, poput prava na odustajanje od kupovine na internetu, tužbe će se moći podnositi u Evropi umjesto u Kaliforniji, a platforme će na sebe preuzeti veliki dio odgovornosti prema potrošačima u Evropskoj Uniji, u sličnoj mjeri kao i klasični pružaoci usluga.

socialmedia3

Nakon brojnih pritužbi potrošača na prevare kojima su izloženi pri korištenju društvenih mreža, te na određene uslove korišćenja kojima podliježu, a u kojima se ne poštuje pravo EU-a o zaštiti potrošača, prije dvije godine Evropska Komisija je krenula u stvaranje novog ugovora sa operaterima društvenih mreža.

Operateri društvenih mreža u međuvremenu su pristali da naprave velike izmjene u njihovim obavezama prema korisnicima socijalnih platformi. Pored već navedenih izmjena najznačajnija je da se mijenja uslov prema kojem socijalne platforme nijesu obavezne da prepoznaju oglašavanje i sponzorisani sadržaj.

SoicalMedia

Evropska Komesarka za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost polova Vera Jourova poručila je da se društvene mreže upotrebljavaju kao platforme za oglašavanje i kao komercijalne platforme pa moraju u potpunosti poštovati propise o zaštiti potrošača.

“Internet platforme moraju preuzeti veću odgovornost za upravljanje sadržajem. Moraju se stvoriti zajednički alati za brzo i proaktivno otkrivanje i uklanjanje nezakonitog sadržaja na internetu i za sprječavanje njegovog ponovnog pojavljivanja.” rekla je Jourova.

CNMR01441XL

Ali, stvari ne idu baš lako, dok Google naizgled ispunjava zahtjeve državnih organa za zaštitu potrošača, Facebook i Twitter tek su djelimično riješili važna pitanja koja se odnose na njihovu odgovornost i način informisanja korisnika o mogućnosti uklanjanja sadržaja ili raskida ugovora.

Ni sa državnim organima Facebook i Twitter se ne ponašaju drugačije. Google + je uspostavio odgovarajući protokol sa rokovima za ispunjenje zahtjeva od strane državnih organa za uklanjanje neprimjerenog sadržaja, a Facebook i Twitter  imaju samo e mail na koji nacionalna tijela za zaštitu potrošača mogu podnijeti prijavu, ali se nisu obavezali da će takve zahtjeve riješiti u određenom roku.

Zbog svega toga Evropska Komisija za april najavljuje reformu postojećeg zakonodavstva i njegovu modernizaciju. I što je najvažnije, pravila primjene zakonodavstva koje treba da ograniči samovolju operatera socijalnih platformi. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.