38 prijava protiv roditelja zbog nevakcinisanja djece
ilustracija

Najveći broj u Pogorici

38 prijava protiv roditelja zbog nevakcinisanja djece

Zdravstvena inspekcija je samo od početka ove godine podnijela prijave protiv 38 roditelja, koji su odbili da dovedu djecu na vakcinaciju, saopšteno je Danu iz Uprave za inspekcijske poslove. Ističu da je najveći broj roditelja odbio da vakciniše djecu u Podgorici.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, 52 odsto djece, koja su rođena 2016. godine i dalje nije primilo MMR vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, što ugrožava kolektivni imunitet među najmlađom populacijom.

"Od početka 2018. godine Zdravstvena inspekcija je podnijela 38 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili obaveznu imunizaciju svoje djece. U 2017. godini podnijet je 261 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Sudu za prekršaje protiv roditelja koji su odbili imunizaciju svoje djece", ističu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Inspekcije objašnjavaju da na osnovu prijava domova zdravlja kontrolišu obavezne imunizacije.

"Najveći broj slučajeva odbijanja obavezne imunizacije djece zabilježen je u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Herceg Novom. Predviđene kazne za odbijanje imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određene zarazne bolesti su od 100 do 2000 eura”, ističu iz Uprave.

Od početka godine infekcija virusom morbila dokazana je kod ukupno šest pacijenta, a trenutno se na bolničkom liječenju od morbila u Crnoj Gori nalaze tri pacijenta dva u Institutu za bolesti djece i jedan u opštoj bolnici u Nikšiću.

“Svi hospitalizovani su trenutno dobrog opšteg stanja”, kažu iz Instituta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.