Tači pozvao na političko jedinstvo u vezi s ratifikacijom sporazuma o granici s CG
Foto: Gov.me

Marković završio zvaničnu posjetu Republici Kosovo

Tači pozvao na političko jedinstvo u vezi s ratifikacijom sporazuma o granici s CG

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković okončao je u četvrtak prije podne posjetu Republici Kosovo razgovorima sa predsjednicima Kosova Hašimom Tačijem i Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

Na odlični politički odnosi dviju susjednih i prijateljskih država uz ocjenu da i Crna Gora i Republika Kosovo imaju jasne vizije svoje budućnosti u evropskim integracijama. Ponovljena je porška Crne Gore evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Kosova.

GetImage3

Predsjednici Tači i Veselji iskazali su posebnu zahvalnost premijeru Markoviću ukazujući na sastancima su potvrđeni značaj prve zvanične posjete predsjednika Vlade Crne Gore Republici Kosovo.

Tači je ocijenio da crnogorsko-kosovski odnosi treba i mogu da budu model svima u regionu Zapadnog Balkana.

GetImage6

Marković je, čestitajući najvišim zvaničnicima Kosova desetogodišnjicu nezavisnosti, još jednom apostrofirao značaj sprovođenja svih odluka u vezi sa statusom crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu.

U tom kontekstu Marković je ukazao na sva prava koja uživaju pripadnici albanske zajednice u Crnoj Gori.

Postignuta je puna saglasnost o potrebi konkretnog djelovanja dviju vlada na boljem infrastrukturnom povezivanju i na ukupnom produbljivanju ekonomskih veza.

Na sastanku je bilo reči i o neophodnosti brze ratifikacije sporazuma između Kosova i Crne Gore o demrakciji granične linije. 

„Pozivam na političku ujedinjenost na Kosovu radi ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, kako bismo otvorili put liberalizaciji viza. To bi bio najlepši poklon građanima Kosova za desetogodišnjicu nezavisnosti“, rekao je Tači. 

Premijer Marković je istakao da će Crna Gora nastaviti da podržava Kosovo i da će se još više produbiti međudržavna saradnja. 

„Blisko ćemo sarađivati kako bismo ostvarili naše zajedničke interese učlanjenja u EU“, rekao je Marković. 

Tači je, takođe, istakao da će učlanjenje Crne Gore u NATO doprinijeti dugoročnom miru i stabilnosti na Balkanu.

Veselji i Marković su naglasili da su Kosovo i Crna Gora prijateljske države koje su pomogle i pomažu jedna drugoj u procesu evroatlantskih integracija. Dvojica zvaničnika izrazila su spremnost da se dijalogom riješi bilo koje pitanje, uključujući i demarkaciju granice sa Crnom Gorom. Veselji je kazao da ovaj sporazum treba da bude ratifikovan u Skupštini Kosova i da dvije zemlje, Kosovo i Crna Gora, osim na evro-atlantskim integracijama, treba da rade i na jačanju ekonomskih odnosa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.