Četiri najbolje vježbe za ravan stomak (VIDEO)
Foto: Ilustracija

Bez odlaska u teretanu

Četiri najbolje vježbe za ravan stomak (VIDEO)

Trbušnjaci zajedno sa lumbalnim dijelom leđa čine jezgro, odnosno kore. Ako pogledamo statistiku na globalnom nivou vidjećemo da preko 70 odsto svjetske populacije ima problem sa donjim leđima iz čega se može zaključiti da svi oni zapravo imaju problem i sa slabim mišićima stomačne regije, navodi lični trener Milan Zarić i predlaže četiri vježbe za jačanje ove regije.

Predlažem vam 4 napredne vježbe kojima ćete ojačati svoj stomak, oblikovati trbušnjake i učiniti prvi korak ka rješavanju problema sa bolom u donjem dijelu leđa. Obratite pažnju da svaku vježbu radite pravilno, podizanje lumbalnog dijela leđa nikada nije više od 20%. Ukoliko osetite bol u leđima, što je vrlo moguće, smanjite broj ponavljanja i broj serija. 

1. Rotacije tegom, trup je podignut na 30 stepeni od poda, rotacija se vrši u zglobu kuka tako da noge i trup idu u suprotnom smjeru. Uradite 3 serije po 20 ponavljanja.


2. Sklopke, naizgled jednostavna ali veoma korisna vježba, odradite 3 serije po 15 ponavljanja.


3. Rotacije na vratilu, ruke su pod 90 stepeni čime dodatno angažujemo kore, odradite 3 serije po 20 ponavljanja.


4. Cio trbušnjak sa bacanjem lopte, trup podižete najviše 30 stepeni od poda i nikada ne vraćate skroz u ležeći položaj, vodite računa da u svakom trenutku mišići stomaka budu u kontrakciji, odradite 30 ponavljanja 3 serije.
 

Piše: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Izvor: B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.