Rusija će se miješati u kongresne izbore
Ilustracija

Rusija će se miješati u kongresne izbore

Rusija je riješena da se umiješa u novembarske kongresne izbore u SAD-u, upozorili su najviši američki obavještajni zvaničnici.

Den Kouts, direktor Nacionalnih obavještajnih službi izjavio je pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja da Rusija vidi kongresne izbore na sredini predsjednikovog mandata kao "potencijalnu metu za svoje operacije vršenja uticaja", prenosi Glas Amerike.

"Strani izbori su ključna tačka koja pruža priliku Rusiji da ostvaruje svoje interese i na skrivene i otvorene načine", rekao je Kouts.

"U najmanju ruku, očekujemo od Rusije da nastavi da koristi propagandu, društvene medije, izmišljene identitete, pojedince sa simpatijama prema ruskim ciljevima i druga sredstava uticaja kako bi pokušali da pogoršaju i prodube društvene i političke pukotine u SAD", dodao je šef obavještajnih službi.

"Operacije uticaja" koriste društvene medije da bi manipulisali osobama i grupama na koje su usmjerene, oblikovali njihove ideje i ponašanje. Budući da su jeftine za realizaciju, takve operacije ostaju značajna prijetnja američkim interesima", upozorio je Kouts.

On je dodao da Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran predstavljaju najveće sajber-prijetnje za SAD.

Na pitanje koja američka agencija je odgovorna za suprostavljanje ruskim operacijama uticaja na društvenim mrežama, Kouts je odgovorio da to nije zadatak nijedne pojedinačne agencije.

Majk Rodžers, direktor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) izjavio je da se riješenost Rusije da poremeti rad američkih demokratskih institucija "neće promijeniti niti prestati".

Obavještajni zvaničnici, koji su zakonodavce obaveštavali o globalnim pretnjama Sjedinjenim Američkim Državama, izjavili su da se svi slažu sa procjenom američke obavještajne zajednice iz januara prošle godine da je Rusija pokušala da utiče na izbore 2016. u prilog predsednika Donalda Trampa.

Senatski odbor za obavještajna pitanja je jedan od nekoliko kongresnih panela koji istražuje rusko miješanje u američke izbore.

Senator Mark Vorner, vodeći demokrata u odboru, izjavio je da, dok ostaju brojna pitanja o ruskim potezima tokom izbora 2016, postoji "dvostranački konsenzus" u tom tijelu da je Moskva sprovela koordinisani napad da bi "podrila ameirčku demokratiju".

Ruski potezi su uključili koncentrisanje na izborne sisteme u 21 državi i upotrebu "platformi za društvene medije" kako bi širili dezinformacije do sada nezabilježenog obima, rekao je Vorner, prenosi Glas Amerike.

"Nemojte se zavaravati: Ova prijetnja nije počela 2016 i sigurno se nije završila prošlim izborima", rekao je Vorner.

"Vidimo kontinuirani napad Rusije kako bi se potkopale naše demokratske institucije i oni nastavljaju da nas napadaju", dodao je on.

Ističe nam vrijeme za reagovanje na prijetnje Sjeverne Koreje

Direktor američke Nacionalne obavještajne službe Den Koats kaže da ističe vrijeme u kojem bi Amerika trebalo da reaguje na prijetnju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

"Sve smo bliže da odlučimo o načinu na koji ćemo reagovati. Naš cilj je uspostavljanje mira", rekao je Koats pred Odborom Senata za obavještajna pitanja, prenosi Rojters.

On je ocijenio da SAD maksimalno pritiskaju Sjevernu Koreju i to na različite načine, a nedavno je izjavio i da očekuju još jednu sjevernokorejsku raketnu probu.

Izvor: Glas Amerike

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.