Nastavak ozbiljne reforme kompletnog sektora bezbjednosti Crne Gore
Predrag Bošković

Bošković na sastanku NAC u Briselu

Nastavak ozbiljne reforme kompletnog sektora bezbjednosti Crne Gore

Ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, koji se danas i sjutra održava u sjedištu Alijanse u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbare sastanak je prilika da Crna Gora predstavi rezultate ostvarene u prethodnom periodu, kao i aktivnosti koje naša zemlja sprovodi na planu suočavanja sa zajedničkim izazovima savremenog bezbjednosnog okruženja.

Ministar Bošković je naveo da članstvo u NATO prati nastavak ozbiljne reforme kompletnog sektora bezbjednosti Crne Gore, istakavši da ćemo i u narednom periodu odgovorno pristupiti realizaciji daljih aktivnosti na planu integrisanja nacionalnog sistema odbrane u sistem kolektivne bezbjednosti Alijanse. 

Bošković je naglasio značaj usvajanja novog modela NATO komandne strukture, koja će, kako je naglasio, doprinijeti uspješnijem i efikasnijem funkcionisanju Alijanse u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

"Ministar je istakao uvjerenje da novi model omogućava viši nivo fleksibilnosti, što će doprinijeti brzini reagovanja na sve vrste potencijalnih bezbjednosni prijetnji. Bošković je pozdravio napredak koji je ostvaren u oblasti jačanja koncepta odbrane i odvraćanja, te istakao da će Crna Gora, u skladu sa raspoloživim kapacitetima, aktivno podržati zajedničke napore Alijanse kada je u pitanju projektovanje stabilnosti van granica evroatlantske zajednice", saopšteno je iz Ministarstva.

Jedna od tema na ministarskoj agendi bila je i implementacija mjera iz Zajedničke deklaracije NATO i EU. Naglašen je značaj intenziviranja saradnje ove dvije organizacije, kako bi se izbjeglo dupliranje napora u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove. 

Sastanak je ujedno i prilika za pripremu za predstojeći Samit koji će se u julu održati u sjedištu NATO.

Sastanak Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja nastavlja sa radom sjutra, u sjedištu Saveza u Briselu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.