Obnova Iraka: EU daje 400 miliona
Federika Mogerini

Obnova Iraka: EU daje 400 miliona

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini izjavila je danas u Kuvajtu kako će EU za stabilnost i humanitarnu pomoć Iraku izdvojiti 400 miliona eura.

Mogerini se obratila na samitu u Kuvajtu čiji je cilj prikupljanje pomoći za Irak nakon rata protiv ISIS-a.

“EU će izdvojiti 400 miliona eura koji su namijenjeni za uspostavljanje stabilnosti Iraka i humanitarnu pomoć ovoj zemlji. To neće biti pojedinačna pomoć zemalja EU-a, već se radi o sredstvima koja će biti izdvojena direktno iz budžeta EU-a”, poručila je Mogerini.

Podsjetila je takođe kako su EU i Sjedinjene Američke Države (SAD) tokom prošle godine podržale irački narod sa 3,5 milijardi dolara.

Samitu za obnovu Iraka u Kuvajtu, koji je počeo juče u glavnom gradu Kuvajtu, učestvuje više od 70 zemalja donatora, te oko 2.300 kompanija i organizacija iz različitih zemalja.

Irak je inače predstavio 157 projekata za obnovu iz oblasti infrastrukture, vode, energije, građevine, tehnologije. Irački zvaničnici navode kako je za obnovu zapadnih i sjevernih dijelova zemlje, koji su oslobođeni od terorista ISIS-a, potrebno 88,2 milijarde dolara. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.