Prijedlog kandidata za predsjednika najkasnije do 26.marta
Foto: Ilustracija

Prijedlog kandidata za predsjednika najkasnije do 26.marta

Politička stranka ili grupa građana može dostaviti Državnoj izbornoj komisiji (DIK) prijedlog kandidata za predsjednika Crne Gore najkasnije 20 dana prije dana određenog za održavanje izbora, ili 26.marta u ponoć, saopšteno je iz Državne izborne komisije.

Dva dana po isteku tog roka, Državna izborna komisija će utvrditi listu kandidata, a najkasnije 1. aprila objaviće je u "Službenom listu Crne Gore".

Utvrđeno je da zainteresovani strani posmatrači prijavu za posmatranje izbora za predsjednika Crne Gore podnose ministarstvu nadležnom za vanjske poslove, najkasnije deset dana prije dana održavanja izbora.

Uz to, opštinska izborna komisija najkasnije deset dana prije dana održavanja izbora oglašava koja su biračka mjesta određena i koji će birači glasati na pojedinom biračkom mjestu.

Kandidat za predsjednika Crne Gore odrediće svog opunomoćenog predstavnika u prošireni sastav Državne izborne komisije koji može da učestvuJe i punovažno odlučuje 20 dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno do 26. marta.

Vodeći subjekti na ovdašnjoj političkoj sceni još nijesu objavili ko će biti njihovi kandidati za predsjednika Crne Gore, niti se zna kada će to biti urađeno.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović još se ne izjašnjava hoće li on, ili neko drugi iz stranke, biti kandidat za šefa države.

Baza DPS-a i čelnici njenih koalicionih partnera pozivaju Đukanovića da se kandiduje, ali on se o tome od decembra praktično ne izjašnjava.

Opozicione stranke pregovaraju i traže kompromis i najbolju varijantu za isticanje jedinstvenog kandidata koji će se suprotstaviti kandidatu vladajuće koalicije, a koji bi bio nestranačka ličnost.

Prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore, kandidaturu može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto ukupno upisanih birača, koji se računaju prema podacima sa izbora koji su prethodili odluci o raspisivanju izbora. To znači da je za svaku kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore potrebno prikupiti 7.932 potpisa građana sa pravom glasa.

Kako je ranije saopšteno iz štaba potencijalnog kandidata Hazbije Kalača, on je već prikupio preko 4.000 potpisa podrške, a aktivisti njegove Stranke pravde i pomirenja ovih dana na sjeveru zemlje prikupljaju potpise.

Profesor Đorđije Blažić je započeo kampanju u ponedjeljak u Nikšiću, odakle je poručio da su Crnoj Gori potrebne korjenite promjene.

Profesor Dragan Hajduković, koji je takođe najavio kandidaturu, nije prvi put kanidat za predsjednika Crne Go re, jer je i ranije učestvovao u predsjedničkim trkama.

Hajduković je pozvao opozicione poslanike da održe zajedničku sjednicu na kojoj bi dvotrećinskom većinom izabrali kandidata za predsjedničke izbore.

Izvor: DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.