Socijalni savjet traži način da se poveća minimalna zarada
ilustracija

Sa 193 na 250 eura

Socijalni savjet traži način da se poveća minimalna zarada

Socijalni savjet Crne Gore će formirati radnu grupu za izradu predloga na koji način može doći do povećanja minimalne zarade, koja bi trebalo da u roku od mjesec uradi analizu i dobije tačne podatke o broju zaposlenih i efektima na budžet. To je epilog današnje sjednice savjeta, na kojoj se raspravljalo o povećanju minimalne zarade, koja u ovom trenutku iznosi 193 eura i najniža je u regionu.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, kazao je da je na sjednici Socijalnog savjeta, nakon argumentovane rasprave, donijet zaključak da se naredne sedmice održi sjednica Predsjedništva i formira radna grupa. 

“Tu će biti uključeno Ministarstvo finansija, gdje ćemo po jedinstvenim podacima donijeti analizu i za mjesec radna grupa će završiti svoj posao”, rekao je Zarubica.

Inicijativu da se zarada sa 193 eura poveća na 250 eura podnijeli su Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Socijaldemokratska partija (SDP), koje od juna traže održavanje sjednice Socijalnog savjeta. Socijalni savjet je raspravljao i o inicijativi Unije poslodavaca (UPCG) o smanjenju dažbina koje plaćaju na bruto zaradu zaposlenog. 

Zarubica je kazao da je optimista po tom pitanju. 

“Čim sam član Socijalnog savjeta i ako mislim da gajimo socijalni dijalog, moramo ulaziti u pregovore sa dobrom vjerom. Naravno, dajemo prednost socijalnom dijalogu, ali isto tako ako treba, SSCG-u i meni lično nijesu strani ni drugi oblici borbe za radnička prava”, rekao je Zarubica. 

On je dodao da su se svi u suštiti složili da treba povećati minimalnu zaradu i naći način kako da se smanje izdaci za poslodavce. 

Predstavnik USSCG, Vukašin Zogović, kazao je da su njihova ciljna grupa zaposleni koji primaju 193 eura, dok je one koji ne zarađuju teško uvesti u sistem. 

“Povećanje zarade onih koji primaju 193 eura izvelo bi ih iz zone siromaštva i u doglednije vrijeme oni bi bili van te zone, makar na liniji tog siromaštva”, smatra Zogović. 

On je kazao da je shvatio iz izlaganja da niko nije protiv da se poveća minimalna zarada. 

“Potrebno je da se poslodavcima izađe u susret, jer je najviše opterećenje na zarade u regionu, da ne kažem Evropi, upravo u Crnoj Gori. To opterećenje je ogromno, gotovo preko 70 odsto. Kad bi se to dovelo u neki red, stvorio bi se prostor da se nesmetano poveća zarada na 250 eura”, precizirao je Zogović. 

On je naveo da su različiti podaci koliko je građana obuhvaćeno, zbog čega su dali rok od mjesec da se napravi ta analiza. 

“Do 20 hiljada se kreće broj onih koji primaju 193 eura, ali imamo i one između 193 i 250 eura. Zbog toga treba ova analiza”, dodao je Zogović. 

Prema podacima Poreske uprave, preko 70 hiljada zaposlenih prima zaradu ispod 250 eura. Oko 17 hiljada prima 193 eura, a ostatak između 194 i 250 eura.

U regionu, minimalna zarada iznosi od 45 do 53 odsto prosječne zarade, a u Crnoj Gori ona je 37 posto. Minimalna zarada u Makedoniji je 196 eura, dok je prosječna 378 eura. U BiH je minimalac 208 eura, a prosječna zarada 438 eura, u Srbiji minimalna zarada sa prosječnih 176 radnih sati mjesečno iznosi 213 eura, a prosječna zarada 403 eura. 

Prosječna zarada u Hrvatskoj je 812 eura, a minimalna 366 eura, dok u Sloveniji minimalna zarada iznosi 614 eura, a prosječna 1.151 eura. Socijalni savjet Kosova je krajem prošle godine prihvatio da minimalna zarada za ovu godinu bude 250 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.