Ako želite zdrave zube, izbjegavajte OVO
Ilustracija

Ako želite zdrave zube, izbjegavajte OVO

Ako želite da vam ostanu zdravi, ovu hranu je bolje izbjegavati.

1. Kokice

"Najviše ljudi koji mi dolaze u ordinaciju sa slomljenim zubima kažu da im se to dogodilo kad su jeli kokice. Često se kokice do kraja ne otvore i tvrda zrna jako lako lome zube, a da ne pričamo o skrivenim ljuskicama koje se zabiju između zuba i izazivaju bol u desnima". objasnio je Jonathan Neman za Reader's Digest, stomatolog iz New Yorka.

2. Suvo voće

Iako jako fino, puno vitamina i minerala, suvo voće je strašno loše za zube.

"Ne samo da je u pitanju koncentrisani šećer, već je i jako ljepljiv te se često zalijepi za kutnjake i stvara karijes", napominje dr. Neman.

3. Slatka kafa

Često ispijanje slatke kafe, poput one iz automata je "noćna mora" za zube. Stalna izloženost zuba šećeru i mlijeku u kafi otežava sluzi borbu protiv šećera i kiselina u ustima. 

4. Sjemenke

Većina sjemenki zahtijeva otvaranje prednjim zubima što može uzrokovati oštećenje i lomove zuba.

5. Topla voda s limunom

Ako ste čuli da je topla voda s limunom dobra zamjena za jutarnju kafu, još jednom razmislite o ovoj opciji.

"Zube uništava kiselina iz limuna jer nagriza gleđ. Stalna izloženost kiselim napicima može otopiti gleđ, slabeći tako unutrašnji sloj zuba (dentin), koji je žući od gleđi i puno osjetljiviji", objasnila je stomatološkinja Raha Sepehrara za Metro UK. 

6. Led

"Ne jedite led! Pretvrd je, oštećuje zubnu gleđ i uzrokuje male lomove na zubima. Čak može i odlomiti dio zuba" upozorava američki stomatolog Jon Marashi.

7. Energetska pića

"Energetska pića su jako kisela i imaju nizak pH te visok sadržaj šećera. Svjedok sam velikom porastu propadanja zuba među studentima koji piju previše ovih pića kako bi uspjeli probdjeti noć. Zbog gustine i povećanog šećera ovo piće prekriva jednako sve zube i stvara opasnost od mnogobrojnih karijesa", priča zubar Marashi.

8. Grožđice s čokoladom

"Grožđice su sam đavo! Ovo je možda iznenađujuće, ali sama čokolada na grožđicama manje šteti zubima nego suvo voće. U grožđicama je veća količina šećera i lako se lijepe za zube. U ovom slučaju čokolada je samo benzin dodat na vatru!", objašnjava Marashi. 

9. Sportski napici

Ta pića su osmišljena za sportiste radi rehidratacije. Pomažu nadoknaditi izgubljene hranjive materije i elektrolite u organizmu. Na drugu stranu, sportska pića su puna šećera, koji su poznati po tome da stvaraju karijese na teže dostupnim zubima - objašnjava Krysta Manning, vlasnica zubne laboratorije u Kentuckyju.

10. Hljeb s pekmezom i/ili kikiriki maslacem

Oba namaza su prepuna šećera, gusta i jako ljepljiva, što je recept za karijese. Ako volite ove namaze, potražite one s manjim sadržajem šećera te nakon obroka popijte čašu vodu. Ako možete, nakon sendviča uzmite žvakaću gumu s pepermintom koja će žvakanjem skinuti većinu šećera sa zuba - savjetuje zubar Manning.

11. Konzervirano voće

Ako mislite da je ovo zdrava namirnica zato jer je u pitanju voće, razmislite još jednom.

"Iako se voće obično smatra zdravom i poželjnom namirnicom, konzervirano je jako nezdravo jer je pakovano u sirup i tekući šećer, što se smatra samo jednim korakom dalje od klasičnih bombona", objasnio je Manning.

12. Gumeni bomboni

Ne samo gumeni bomboni, nego i svi slični slatkiši se trebaju izbjegavati u širokom luku. Oni su grozni za zube jer se jako lijepe i za zube i desni, a što duže je gumeni bonbon zalijepljen za zub to više bakterije proizvedu kiseline koja uzrokuje karijese - izjavio je kozmetički zubar Lawrence Fung.

13. Roštilj

Nije toliko riječ o mesu, već o sosevima za roštilj koji su inače gusti, ljepljivi i obiluju šećerima. 

"Rebarca s roštilja u sosu s karamelizovanim šećerom i začinima najgora je hrana za vaše zube. Postoji opasnost od lomljenja zubiju, a dodatni šećer nikad nije dobar", upozorava vlasnik privatne dentalne ordinacije u New Jerseyju, Frederik Baker.

24sata.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.