Diskriminacija Roma: Zvaničnici u regionu da prepoznaju diskriminaciju i anticiganizam

Diskriminacija Roma: Zvaničnici u regionu da prepoznaju diskriminaciju i anticiganizam

Dvodnevna radionica koja se bavi diskriminacijom Roma u regionu Zapadnog Balkana, a koja je organizovana pod pokroviteljstvom projekta Savjeta za regionalnu saradnju „Integracija Roma 2020“, počela je danas u Berlinu.

Glavni cilj radionice na kojoj se okupilo više od 80 zvaničnika iz ministarstava država Zapadnog Balkana, među kojima i Crne Gore, kao i Turske, je da se osigura da zvaničnici iz našeg regiona, koji se bave integracijom Roma, prepoznaju i razumiju diskriminaciju Roma.

"Za nas je veoma važno da se formulišu odgovarajuće politike koje vode integraciji, a ne daljoj isključenosti Roma. Ovdje se ne radi o pronalaženju krivaca već o unaprijeđivanju naših kapaciteta i rezultata rada,“ rekao je zamjenik generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju Gazmend Turdiju i dodao da je ovo jedna od rijetkih prilika za region da zajednički razmatra diskriminaciju Roma i anticiganizam te da projekat Integracija Roma 2020 pomaže vladama iz regiona u njihovim nastojanjima da se premosti neprihvatljiva razlika između Roma i neromskog stanovništva. 

Iako se preduzimanju određeni napori i održavaju javne rasprave o borbi protiv diskriminacije, prvenstveno kao dio usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije, region zaostaje u tom pogledu. 

Specijalni predstavnik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Feliks Klajn rekao je da šira javnost u Njemačkoj ne zna mnogo o Romima žrtvama holokausta. „Iako ovaj genocid prepoznajemo kao najmračniji dio naše istorije i iako su oni prepoznati kao manjina, pred nama je još mnogo posla po tom pitanju.

Zato je nova vlada, koja treba biti formirana, odlučila da osnuje posebnu komisiju koja će se baviti anticiganizmom. Još jedan važan zadatak koji je pred nama u predstojećem periodu jeste postizanje zajedničkog razumijevanja pojma anticiganizam, rekao je Klajn.

Osim niza panela o fenomenu anticiganizma, uvođenju politika koje se bave anticiganizmom u Evropskoj uniji i Njemačkoj i pregleda praksi i strategija za borbu protiv anticiganizma u EU i regionu proširenja, program dvodnevne radionice obuhvata i „eksperimentalno učenje“ gdje učesnici imaju priliku da u kontrolisanom i prijateljskom okruženju dožive diskriminaciju. 

Direktorica njemačke Savezne agencije za borbu protiv diskriminacije Kristin Luders podsjetila je da su Romi među najvećim manjinama na našem kontinentu i da su mržnja i rasizam protiv njih problem cijele Evrope.

„Najvažnija stvar koju možemo uraditi jeste da pokažemo solidarnost i da ne donosimo odluke u ime manjine, već da se umjesto toga pobrinemo da slušamo i pojačamo glasove samih Roma,“ istakla je Luders. 

"Još uvijek se uzima zdravo za gotovo da je manjina odgovorna za sopstvenu socijalnu ugroženost i nehumane uslove stanovanja,“ naglasio je predsjedavajući Centralnog vijeća njemačkih Roma, Romani Rose.

Ponovio je da dok god Evropa, u kojoj Romi žive već vjekovima, jasno ne imenuje anticiganizam kao uzrok ovakve tužne situacije, nastojanja vlada i EU za integracijom Roma neće biti uspješna.

Radionica je sastavni dio nastojanja projekta Savjeta za regionalnu saradnju „Integracija Roma 2020“ da se poveća znanje i razumijevanje zvaničnika iz našeg regiona, koji se bave integracijom Roma o diskriminaciji, tako što će razumijeti situacije kroz koje Romi prolaze i shvatiti istorijsku pozadinu diskriminacije i fenomena anticiganizma da bi onda mogli doprinijeti usklađivanju dobrih praksi na regionalnom nivou i sa EU i tako se nositi sa iskoracima na polju borbe protiv diskriminacije i anticiganizma. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.