Evo šta treba da radite ako ste bili u kontaktu sa oboljelima od malih boginja
Ilustracija

Preporuke IJZCG

Evo šta treba da radite ako ste bili u kontaktu sa oboljelima od malih boginja

Institut za javno zdravlje preporučio je osobama koje su bile u kontaktu sa oboljelima od malih boginja, a koje pritom ne znaju da li su vakcinisani ili preležali tu bolest, da telefonom obavijeste izabranog doktora ili epidemiološku službu.

Iz Instituta su poručili tim osobama da izbjegavaju sve društvene kontakte dok traje zaraznost. 

“Idealno bi bilo započeti izolaciju u kućnim uslovima tokom trajanja inkubacije – počev od petog dana nakon kontakta pa sve do 21. dana nakon kontakta sa oboljelom osobom. Tokom perioda kućne izolacije potrebno je pratiti sopstveno zdravstveno stanje – mjeriti tjelesnu temperaturu i na prvu pojavu simptoma prehlade (povišena tjelesna temperatura, kijanje, kašalj, groznica, crvenilo očiju, opšta slabost) telefonom obavjestiti izabranog ljekara”, naglasili su.

Iz Instituta su kazali da odrasle osobe tokom perioda inkubacije izbjegavaju sve kontakte sa osjetljivim trudnicama, djecom koja imaju do 12 mjeseci, kao i osobama koje mogu da imaju problema sa funkcionisanjem imunološkog sistema - uključujući oboljele od kancera i koje primaju hemio ili radio terapiju. 

“Odrasle osobe tokom perioda inkubacije ne bi trebalo da odlaze na posao, posebno ako ih priroda posla stavlja u kontakt sa osobama koje su u najvećem riziku od razvoja komplikacija morbila – mala djeca, djeca u kolektivnim smještajima, djeca u vrtićima, djeca u bolnicama, hronično oboljela i stara lica”, rekli su iz Instituta. 

Dodali su da tokom perioda zaraznosti (pet do 21 dan nakon kontakta sa oboljelim), osjetljiva djeca koja su bila u kontaktu sa zaraženima ne treba da idu u školu ili vrtić, na rođendane, slavlja, predstave...

“Ako sprovođenje kućne izolacije i socijalno distanciranje nije izvodljivo tokom cijelog perioda inkubacije, od posebnog je značaja da se izolacija započne makar uporedo sa pojavom prvih simptoma - kijanje, kašalj, groznica, crvenilo očiju, opšta slabost...”, piše u saopštenju. 

Iz Instituta su poručili osjetljivim osobama koje su bile u kontaktu sa oboljelima da se što prije pobrinun da se sva djeca u neposrednom orkuženju uredno vakcinišu i tako zaštite od malih boginja. U Crnoj Gori je od kraja januara registrovano pet slučajeva obolijevanja od malih boginja. 

Među oboljelima su djeca uzrasta 14 mjeseci i tri godine, koji nijesu primili MMR vakcinu, kao i jednogodišnja djevojčica koja zbog uzrasta nije još vakcinisana.

Prošle sedmice male boginje su dokazane kod dvije odrasle osobe (1969. i 1973. godište) od kojih je jedna nevakcinisana, a druga bez validnih dokaza o vakcinaciji. Svi oboljeli bili su izloženi virusu tokom boravka u Beogradu. 

Od malih boginja u Srbiji je do juče oboljelo više od 2.000 osoba, pokazuje izvještaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.