Rusija: Pad aviona uzrokovan greškom pilota
Foto: Anadolija

Nisu uključili grijanje za opremu za mjerenje pritiska

Rusija: Pad aviona uzrokovan greškom pilota

Istražitelji tvrde da je pad ruskog putničkog aviona u kojem je poginula 71 osoba vjerovatno uzrokovan greškom pilota koji nisu uključili grijanje za opremu za mjerenje pritiska, što je dovelo do različitih podataka o brzini.

Komitet za međudržavnu avijaciju u utorak je saopštio da je nakon analize snimača podataka tokom leta utvrđeno da je do nesreće u nedjelju došlo jer su piloti vidjeli različite podatke na dva indikatora brzine aviona, javlja Anadolija.

Do netačnih indikatora brzine je došlo zato što piloti nisu uključili uređaj za grijanje opreme za mjerenje pritiska prije polijetanja.

Piloti su avion An-148 prepustili na upravljanje autopilotu nakon polijetanja sa moskovskog aerodroma Domodedovo, ali su se vratili na ručno upravljanje letjelicom kada su vidjeli različite podatke o brzini.

Avion je šest minuta nakon polijetanja pri punoj brzini pao na sniježnu livadu, pri čemu je poginulo 65 putnika i šest članova posade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.