Vučić posjetio Srbe u Vrginmostu: Školi donirao deset laptopova
Foto: Anadolija

Vučić posjetio Srbe u Vrginmostu: Školi donirao deset laptopova

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, drugog dana službene posjete Republici Hrvatskoj, posjetio je Srbe u mjestu Vrginmost na području opštine Gvozd.

Tokom posjete obišao je i Osnovnu školu u ovom mjestu gdje je učenicima donirao deset laptopova. Razgovarao je sa zaposlenima škole i prisustvovao kulturno-umjetničkom programu koji su za njega pripremili učenici ove škole. 

Direktorica škole Barabara Ljubišić izjavila je da Osnovna škola ”Gvozd” broji 94 učenika koji su raspoređeni u osam razreda. 

”Vidite da je to vrlo mali broj učenika koji znatno opada u zadnjih 15-tak godina. Budući da su dosta loši uvjeti u našoj opštini Gvozd, kompletne obitelji iseljavaju iz ovog mjesta i odlaze za zaposlenjem i boljim životnim uslovima”, rekla je Ljubišić. 

2018021322867719030718128Web

Zahvalila je i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja je pozvala Vučića u posjetu i inicirala posjetu školi. Potvrdila je da je Vučić tokom posjete donirao deset laptopa za informatičku učionicu.

”Vrlo smo zahvalni na tome budući da i u petom i šestom razredu informatika će biti obavezan predmet. Naša djeca imaju zastarjele računare i ne može svako dijete raditi na svom računaru, po troje-četvoro sjede za tim računarima”, istakla je Ljubišić navodeći da će to sada biti kvalitetnije. 

Nastavu u ovoj školi pohađaju djeca i katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti. 

”Da, 42 posto učenika je pravoslavne vjere. Oni imaju mogućnost pohađanja izbornog predmeta Pravoslavna vjeronauka i Srpskog jezika i kulture. Što se tiče same škole mogu reći da nema nekih tenzija, u školi se to ne osjeti. Mi smo odgojno-obrazovna ustanova koja njeguje bogastvo različitosti po vjeri, nacionalnosti i kulturi”, pojasnila je Ljubišić. 

Vučić se nakon sastanka sa mještanima Vrginmosta vratio u Zagreb gdje će prisustvovati skupštini Srpskog narodnog vijeća.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.