Da li djevojčica od 11 godina može dobrovoljno pristati na seksualni čin?
Foto: Ilustracija

Utvrđuju minimalne godine za pristanak

Da li djevojčica od 11 godina može dobrovoljno pristati na seksualni čin?

Jedanaestogodišnja djevojčica je slijedila muškarca, koji joj je već prilazio u prošlosti, do njegovog stana gdje su imali odnos. Njeni roditelji su tužili muškarca za silovanje, ali je tužilaštvo odbilo tužbu.

Može li 11-godišnje dijete slobodno pristati na seksualni odnos s 28-godišnjim muškarcem? To će pitanje biti u središtu suđenja koje počinje u utorak u jednoj pariškoj regiji, dok se nacrtom zakona predviđa uvođenje minimalnih godina za pristanak.

Afera,  koja se dogodila 24.aprila prošle godine, je šokirala i izazvala živu raspravu u Francuskoj. 

Njeni roditelji su podnijeli tužbu za silovanje opisujući prestravljeno dijete, nesposobno da se brani i šokirano onim što mu se dogodilo.

Ali, tužilaštvo je smatralo da se ne radi o silovanju jer je odnos bio dobrovoljan i nije izvršen nikakav fizički pritisak na maloljetnicu koja je otišla za muškarcem vlastitom voljom.

Ocijenivši da nije bilo "ni nasilja, ni prisile, ni prijetnje, ni iznenađenja", tužilaštvo je odlučilo krivično goniti tog oca dvoje djece za zakonom zabranjen polni odnos s djetetom koji je definisan kao "seksualni napad na maloljetnicu u dobi do 15 godina". Prijeti mu pet godina zatvora.

Sudski postupak bi se, međutim, mogao ponovno vratiti na početak jer roditelji maloljetnice namjeravaju zatražiti da se muškarac  krivično goni za silovanje za šta je predviđena zatvorska kazna od 20 godina a ne za polni odnos bez prisile za šta može dobiti najviše pet godina zatvora.

U jesen su izbile još dvije afere: oslobađanje 30-godišnjeg muškarca, optuženog za silovanje 11-godišnje djevojčice i  osuda na 18 mjeseci zatvora za profesora koji je bio u vezi sa svojom 14-godišnjom učenicom.

Vlada je tada odlučila uvesti minimalne godine za pristanak na seksualni čin za koju bi Emanuel Makron želio da iznosi 15 godina. Nacrt zakona protiv seksističkog i seksualnog nasilja koji bi trebao odrediti taj prag očekuje se na Savjetu ministara 7. marta.

Dotad je ministarstvo pravde zadužilo "pluridisciplinarnu misiju" za doprinos raspravi. Skup stručnjaka, među kojima su pravnici i ljekari, trebali bi iznijeti svoje mišljenje 1. marta.

Za advokata djevojčice i njenih roditelja, Karin Diebolt, "pitanje pristanka 11-godišnjeg djeteta ne bi se trebalo ni postavljati".

Ako se njena klijentkinja i prepustila to je bilo jer je bila u stanju šoka, smatra Diebolt za koju su svi ustavni elementi silovanja prisutni u toj aferi: uz seksualnu penetraciju, "moralna prisila" (koja proizlazi iz njihove razlike u godinama), iznenađenje, nasilje i prijetnja.

Advokat odbrane istakao je da navodna žrtva "izgleda starija od svoje dobi te da je u duhu njegovog klijenta imala 17 godina". Tvrdi takođe da djevojčica "laže o svemu i nije nikakvo nevinašce".

Izvor: 24sata

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.