Gavez: Ublažava reumu, rješava problem akni i pomaže kod zarastanja rana
Foto: Ilustracija

Gavez: Ublažava reumu, rješava problem akni i pomaže kod zarastanja rana

Gavez je rijetko ljekovita biljka, koja ima više namjena u liječenju s podjednakom efikasnošću. U narodnoj medicini se koristi poslije preloma kostiju, za ublažavanje reumatskih bolova, protiv akni, gastritisa, kašlja i kao insekticid.

Djelotvoran je i u slučaju gihta. Kada se primjenjuje spolja, može da se koristi u vidu obloga, masti i gela. Primjenjuje se i kao tinktura i čaj. Najviše je u upotrebi korijen biljke, ali koriste se i listovi.

Tinktura gaveza povoljno djeluje na sve tipove neuralgičnih bolova, a najefikasnija je kod bolova lica. Ova tinktura se preporučuje i za regeneraciju kože lica.

Zagovornici ovog lijeka tvrde da ostarjelu, naboranu kožu, pogotovo oko očiju, poslije duže primjene gavez vraća u normalno stanje. Tinktura se preporučuje i protiv upale vena. Posebno je djelotvorna ukoliko se kombinuje sa gospinom travom, kantarionovim uljem ili, još bolje, s tinkturom od kantariona.

Korijen gaveza, osim u slučaju kostobolje i navedenih tegoba, djelotvoran je i kod upale želuca, bolesti bubrega i menstrualnih problema. Upotrebljava se i kod krvarenja želuca, bronhitisa, upale pluća i sukrvičavog kašlja. Sušeni korijen može da se izgnječi ili izdrobi i pomiješa s mlakom vodom. Na taj način dobija se kaša koja se stavlja na oboljelo mjesto. Ispiranje usta čajem od korijena gaveza, koji je pomiješan sa kamilicom, djelotvoran je kod upale sluzokože, usne duplje i dentalnog apcesa.

Postoji i gel od gaveza. Riječ je o preparatu koji sadrži ekstrakt korijena gaveza, a koji poboljšava zarastanje rana i regeneraciju tkiva.

TINKTURA

Sto grama korijena gaveza staviti u 700 ml jake rakije ili alkohola, u plastičnu flašu. Mješavinu položiti vodoravno, da "odleži" na tamnom mjestu 14 dana. Promućkati je svakog trećeg dana. Nakon 14 dana, procijediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši na hladnom mjestu. Ovom tinkturom mazati oboljelo mjesto tri puta dnevno.

Napomena: čist alkohol umjesto rakije daje tinkturu bez mirisa, dok gavez s rakijom vrlo neprijatno miriše. Imajte u vidu i da je ova tinktura veoma ljepljiva.

Izvor: Novosti.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.