Sakašvili priveden u Kijevu, pa protjeran u Poljsku
Mihail Sakašvili

Sakašvili priveden u Kijevu, pa protjeran u Poljsku

Bivši gruzijski predsjednik a sada ukrajinski opozicionar Mihail Sakašvili, optužen da je podsticao na državni udar u Ukrajini prošlog ljeta, uhapšen je i protjeran u Poljsku, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

"Ta osoba se ilegalno nalazila na teritoriji Ukrajine i zato (...) je poslata u zemlju iz koje je došla, kršeći ukrajinski zakon", navodi se u saopštenju granične policije,prenosi Beta.

Sakašvilijeva portparolka Tatjana Bagranovskaja rekla je ranije danas da su Sakašvilija u restoranu uhapsile osobe u kamuflažnim uniforma koje su ga "utjerale u bijeli kombi i odvezle u nepoznatom pravcu". Sakašvili je uhapšen u restoranu blizi prostorija njegove partije Pokret novih snaga, dodala je portparolka.  

Sud u Gruziji je početkom godine u odsustvu osudio Sakašvilija na tri godine zatvora zbog zloupotrebe vlasti u pomilovanju četiri policajca osuđenih za ubistvo bankara.  

Sakašvili je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013, a 2015. je postavljen za guvernera ukrajinskog regiona Odesa. Na to mjesto je podnio ostavku 2016. žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije. 

Bivši predsjednik Gruzije je državljanstvo Ukrajine izgubi u julu prošle godine. Iako bez državljanstva, Sakašvili je uspio da se vrati u Ukrajinu u septembru, na silu - uz pomoć pristalica koje su probile policijski kordon na poljsko-ukrajinskoj granici.  

Gruzija je zahtijevala od Ukrajine ekstradiciju Sakašvilija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.