Dvije godine za bilateralno rješavanje pitanja granica
Foto: AA

Sastanak Vučić i Kitarović

Dvije godine za bilateralno rješavanje pitanja granica

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Zagrebu, nakon sastanka sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, da u Srbiji žele da se ponose rješavanjem problema koje ima hrvatska nacionalna manjina i izrazio nadu da će Hrvatska pomoći srpskoj manjini u Hrvatskoj da ponosno čuvaju svoje srpsko ime i prezime.

"Razgovarali smo i o manjinama i o tome što mi možemo da uradimo za hrvatsku manjinu u Srbiji, šta je to što Hrvatska može da uradi za srpsku zajednicu. Mi u Srbiji hoćemo da se ponosimo rješavanjem problema koje ima hrvatska nacionalna manjina. Uložićemo i u vjerske objekte. Mi s tim nemamo nikakav problem. Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima u Hrvatskoj da mogu i da smeju da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje srpsko ime i prezime. Vjerujem da će posle ovog sastanka poboljšanje prava srpskog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno", istakao je Vučić.

Grabar-Kitarović i Vučić razgovarali su o procesu otkrivanja sudbine nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, saradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i pitanjima definiranja granice između dvije zemlje. 

"Imamo potpuno drugačije stavove o pitanju granice i pokušaćemo to riješiti bilateralnim putem u naredne dvije godine, ukoliko to ne bude moguće, ići ćemo pred pravosudne i arbitražne organe", rekao je Vučić.

Dodao je kako je u Zagreb došao da bi razgovarao o svim otvorenim pitanjima, kojih je mnogo.

Govoreći o nestalim, Vučić je kazao da mu se čini da će imati određene informacije kada je u pitanju rješavanje ovog pitanja i najavio kako će u naredne dvije sedmice primiti predstavnike udruga nestalih osoba. Vučić je istakao da je potrebno vidjeti šta se nalazi u arhivima kada su u pitanju informacije o nestalim i da je ta pitanja potrebno otkloniti i riješiti.

Naglasio je kako smatra da će Srbija i Hrvatska morati da imaju mnogo bolje odnose u budućnosti. 

On je potvrdio da je zvanični Beograd zainteresovan za obnovu pruge prema Zagrebu, koja je od ključnog značaja i za Hrvatsku i za Srbiju.

"Jesmo zainteresovani za prugu prema Zagrebu, smatramo da je to veoma važna pruga, od ključnog značaja za ekonomski napredak i Srbije i Hrvatske, naše povezivanje, povezivanje sa centralnom i zapadnom Evropom. Mi ćemo u narednih 100 dana pokušati da promijenimo atmosferu i da pokažemo ljudima u Hrvatskoj da s naše strane mogu da postoje drugačiji odgovori. I svi državni funkcioneri, zvaničnici imaće obavezu da ni na koji način ne uvrede, ne samo hrvatske zvaničnike već da se ponašaju odgovorno i da pokušaju da rade sve što je u njihovoj moći da imamo najbolje moguće odnose sa Hrvatskom", poručio je Vučić.

2018021222866041730689728Web

Foto: Anadolija

Dvoje predsjednika su se dogovorili da će nastaviti razgovarati o brojnim otvorenim pitanjima i ubuduće, uz napomenu da su i tokom današnjeg susreta otvorili mnoga pitanja, u mnogim stvarima se nisu složili, a u nekima su približili stavove.

"Dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovarati, i iznimno je bitno da smo se složili oko nekoliko otvorenih pitanja, da ona predstavljaju, ne samo našu političku i državnu odgovornost već i našu ljudsku, moralnu, etičku odgovornost prema građanima naših država, posebno onim obiteljima, majkama, svima koji traže sinove, članove svoje obitelji, da učinimo sve što je ljudski moguće kako bismo pomogli u tom procesu da se pitanje nestalih riješi što je moguće prije. Naravno, tu ima mnogo problema, prošlo je mnogo vremena od rata", kazala je Grabar-Kitarović.

Svečani doček Vučiću priređen je u prijepodnevnim satima u Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku, nakon čega je uslijedio susret dvoje predsjednika i bilateralni sastanak službenih delegacija Republike Hrvatske i Republike Srbije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.