Jedan oficir će ići u KFOR štab u Prištini, a drugi u kancelariju za vezu u Skoplju
Sa sastanka

Bošković sa komandantom NATO snaga na Kosovu- KFOR

Jedan oficir će ići u KFOR štab u Prištini, a drugi u kancelariju za vezu u Skoplju

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas sa komandantom NATO snaga na Kosovu- KFOR, general majorom Salvatoreom Kuoćijem.

Ministar se zahvalio general majoru Kuoćiju na posjeti, ističući da je saradnja između Ministarstva odbrane i KFOR-a odlična, te da će tako biti i u narednom periodu.

Bošković je istakao značaj koji NATO misija na čijem se čelu nalazi general Kuoći, ima za stabilnost Kosova, ali i cijelog regiona.

"Izrazio je uvjerenje da će doći dan kada će bezbjednosna situacija na Kosovu biti normalizovana, a institucije sistema imati kapaciteta da se suoče sa svim izazovima, čime bi ujedno i bio završen mandat NATO misije. Dodao je da je garant bezbjednosti cjelokupnog Zapadnog Balkana integracija u sjevernoatlantski sistem kolektivne bezbjednosti, te da će Crna Gora nastaviti da daje svoj doprinos stabilnosti Kosova koristeći svoju poziciju za stolom sa ostalim članicama NATO saveza. Upoznao je sagovornika sa najznačajnijim zadacima koje će Ministarstvo realizovati u narednom periodu, posebno ističući naše učešće u mirovnim misijama pod vođstvom NATO, UN i EU. U tom kontekstu, Ministar je saopštio generalu Koućiu da će Crna Gora u toku 2018. godine uputiti dva oficira u NATO misiju na Kosovu, i to jednog oficira u KFOR štab u Prištini, a drugog u kancelariju za vezu koja se nalazi u Skoplju", saopšteno je iz Ministarstva odbrane. 

General major Kuoći zahvalio se ministru Boškoviću na izdvojenom vremenu i dodao da mu je posebno zadovoljstvo što je prvi komandant KFOR-a koji je posjetio Crnu Goru, kao punopravnu članicu NATO Alijanse. Istakao je da je za stabilnost cjelokupnog regiona veoma značajna činjenica da je Crna Gora postala 29. članica Saveza, imajući u vidu vrijednosti koje promoviše Alijansa. Upoznao je Ministra sa bezbjednosnom situacijom na Kosovu, ističući da je ona generalno stabilna, ali da uvijek postoje izazovi sa kojima se misija koju predvodi suočava na terenu. 

"Komandant KFOR-a je potvrdio da je saradnja sa Crnom Gorom na izuzetnom nivou, posebno u dijelu realizacije tranzita i logistike koju njihovo osoblje ima tokom prelaska preko teritorije naše države i zaključio da će ista biti unaprijeđena novim aktivnostima", saopšteno je.

General Kuoći, tokom posjete Crnoj Gori, sastao se i sa vršiocem dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnim generalom Ilijom Dakovićem. General Daković i komandant KFOR-a razgovarali su o aktuelnoj situaciji u regionu, konstatujući da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja dodatan faktor stabilnosti za region Zapadnog Balkana. General Daković je upoznao general Kuoćija sa glavnim zadacima i procesima koje sprovodi Vojska Crne Gore, kao i sa budućim koracima u pravcu dostizanja pune integracije i interoperabilnosti crnogorskih oružanih snaga sa članicama Alijanse.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.