Zaev: Makedonija mora riješiti spor sa Grčkom do kraja maja
Zoran Zaev, foto: Anadolija

EU i NATO primarni ciljevi

Zaev: Makedonija mora riješiti spor sa Grčkom do kraja maja

Makedonija želi rješenje spora s Grčkom i da se pitanje imena države riješi do kraja maja ove godine, izjavio je premijer te zemlje Zoran Zaev.

Zaev je uoči zvanične posjete Turskoj za Anadoliju govorio o odnosima s tom zemljom, međusobnoj ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, kao i o sporu koji Skoplje ima s Atinom po pitanju imena Makedonije, javlja Anadolija.

Govoreći o dugogodišnjem sporu koji Makedonija ima s Grčkom, Zaev je kazao da svako u Makedoniji želi da se pitanje koje koči put zemlje ka članstvu u EU-u i NATO-u što prije riješi. Stoga je istakao potrebu za postizanjem nacionalnog konsenzusa o ovom pitanju.

"Uvjeren sam da svi u državi žele rješenje. Pitanje je da li će to rješenje zadržati naše dostojanstvo i očuvati naš identitet. Tu je suština i vjerujem da je to moguće. Konsenzus je potreben kada znamo da je to stvar od apsolutnog nacionalnog interesa i red je da u njegovom rješavanju učestvujemo svi i da svi podijelimo odgovornosti ali i prednosti postizanja tog dogovora", rekao je Zaev.

Vjeruje da je rješenje po pitanju imena Makedonije moguće iznaći i da je ono važno kako za građane Makedonije tako i za grčku stranu. Kako je kazao, nacionalni konsenzus po tom pitanju je moguć kada politički lideri zajednički rade na strategiji, što bi bila potvrda grčkim institucijama da iza rješenje stoje svi u Makedoniji.

- Do kraja maja riješiti spor s Grčkom - 

"Izgradnja nacionalnog konsenzusa kroz Parlament će biti potvrda Grčkoj i grčkim institucijama da iza te odluke u Makedoniji stoje svi, a referendum može biti dodatna potvrda da to rješenje podržavaju i građani. Vjerujem da bi za naše grčke partnere to bila najozbiljnija garancija koju mogu dobiti da je ovo rješenje konačno", kazao je Zaev.

U vezi sa eventualnim datumom za postizanje konačnog dogovora s Grčkom, Zaev je optimističan da bi to toga moglo doći do kraja maja ove godine.

"Svi bi željeli da do kraja maja pronađemo rješenje, jer u junu slijedi odluka o tome da li će Makedonija dobiti datum za početak pristupnih pregovora ili ne. U julu se održava NATO samit, gdje očekujemo potvrdu automatskog poziva, pa bi bilo dobro da se dotad riješi", rekao je Zaev.

Po pitanju Zakona o upotrebi jezika u Makedoniji, Zaev je kazao da to nije pitanje koje može narušiti odnose sa susjedima, već ih može dodatno unaprijediti.

"Mi smo multietnička zemlja. Na pitanje o upotrebi jezika gledamo kao na pravo koje dosad nije omogućeno, a Ustav vam ga daje. Znači, zakonsko rješenje je ustavno", rekao je makedonski premijer.

- Balkan više nije bure baruta -

Premijer Makedonije Zoran Zaev takođe smatra da je saradnja u regionu svojevrstan pokazatelj da je Balkan orjentisan ka budućnosti i da više nije bure baruta.

"Sve ovo što se dogodilo u zadnjih šest do osam mjeseci, definitnivno je potvrda da Balkan više nije bure baruta. Balkan gradi prijateljstvo, Balkan je fokusiran na integraciju u EU i NATO, uz određene izuzetke što se tiče NATO-a, ali svakako da je Balkan orijentisan ka izgradnji saradnje, prijateljstva, međusobnom zbližavanju, promovisanju saradnje", izjavio je Zaev.

Poručio je da saradnjom zemlje Zapadnog Balkana šalju poruku da zaslužuju biti dio Evropske unije i da mogu puno pružiti kako Evropi tako i cijelom svijetu.

Makedonski premijer se takođe osvrnuo i na uspostavljanje avionske linije Skoplje - Podgorica - Sarajevo, navodeći kako postoji mogućnost da se linija proširi i do Istanbula.

"Što se tiče avionske linije Skoplje – Podgorica – Sarajevo otvorili smo mogućnost uspostavljanja početne ili konačne destinacije Istanbul kako bi održali ovaj posao. Za nas je važno da započnemo ovu vezu jer bi takva avio linija definitivno otvorila ogroman potencijal za saradnju između građana ovih zemalja", istakao je Zaev, izrazivši nadu da bi se linija mogla uspostaviti već ovog leta.

- Više od 100 sporazuma s Turskom - 

Makedonski premijer danas boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj u okviru koje će se sastati s predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom, premijerom Binalijem Yildirimom, predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Ismailom Kahramanom, s predstavnicima privrednih komora te s zvaničnicima avio kompanije TAV.

Govoreći o odnosima dviju zemalja, Zaev je kazao da je Turska jedan od najvećih prijatelja Makedonije.

"Turska je jedan od naših najvećih prijatelja. Rijetko koja se zemlja može ponositi da je potpisala više od 100 sporazuma na bilateralnom nivou. Nakon nezavisnosti Makedonije s Turskom smo potpisali više od sto sporazuma u svim oblastima. Drago mi je što se ugovori proširuju i prema potrebama poslovnih zajednica", rekao je Zaev.

Izrazio je nadu da će širenjem ekonomske saradnje dvije zemlje ojačati i investicione aktivnosti gradeći istovremeno prijateljstvo. 

Zaev se takođe osvrnuo i na nedavno potpisan sporazum o vojnoj finansijskoj saradnji između ministarstava odbrane dviju zemalja, kojim je predviđeno 1,5 miliona dolara podrške Turske za Makedoniju. U tom kontekstu je kazao da Turska snažno podržava jačanje odbrambenog kapaciteta Makedonije još od početka 90-ih godina prošlog vijeka. 

Istakao je i da Makedonija podržava Tursku u borbi protiv terorističke organizacije FETO i da je ta zemlja rame uz rame s Turskom u borbi protiv terorizma, ekstemizma i radikalizma. 

Dodao je da su integracije u EU i NATO strateški ciljevi Makedonije, dok je Turska strateški partner Skoplja u tom procesu.

"Turska ne samo da nas podržava, već nas promoviše i ona je partner koji daje važnost našim perspektivama, posebno u procesu NATO integracija", kazao je Zaev i izrazio zahvalnost Ankari na partnerstvu i prijateljstvu koje im pruža na tom putu. 


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.