Demokrate: Daćemo olakšice onima koji se bave poljoprivredom
Demokratska Crna Gora

Povećati agrobudžet

Demokrate: Daćemo olakšice onima koji se bave poljoprivredom

Demokrate saopštavaju da su najveće razvojne šanse u Crnoj Gori, pored turizma, u poljoprivredi, koja može biti oslonac razvoja Žabljaka. Smatraju da je lokalna uprava dužna da sa posebnom pažnjom gleda na razvoj poljoprivredne proizvodnje, a poboljšanje i unapređenje razvoja sela i životnog standarda poljoprivrednika je prioritet.

Demokratska Crna Gora u saopštenju navodi da su zapazili nekoliko osnovnih problema u ovoj oblasti. Kažu da do sada nije bilo dovoljno sredstva za realizaciju značajnijih projekata i da nedovoljna povezanost poljoprivrednih proizvođača umanjuje njihove kapacitete  da efikasno posluju i izbore se na tržištu, da je slična situacija sa neorganizovanim otkupom i plasmanom mlijeka i mliječnih proizvoda, koja demotiviše domaće proizvođače za povećanje stočnog fonda i podizanje nivoa proizvodnje, zatim nedovoljna budžetska podrška poljoprivrednim proizvođačima od lokalne uprave otežava razvoj naših poljoprivrednika.

"Svi ovi identifikovani problemi govore o veoma lošem stanju poljoprivrede i dugogodišnjem zapostavljanju od strane lokalne i centralne vlasti", kažu Demokrate.

Oni navode da žele da pruže pomoć poljoprivrednim proizvođačima u stvaranju ambijenta za kvalitetniju, masovniju i sigurniju proizvodnju.

"Lokalna uprava će sačiniti strategiju i akcioni plan za razvoj poljoprivrede i sela u našoj opštini. Takođe, radićemo da administrativno, materijalno i finansijski stvaramo podsticaje za privlačenje investitora koji bi svojim ulaganjem razvili određeni sistem otkupa. U cilju stimulisanja poljoprivredne proizvodnje i direktne pomoći poljoprivrednim proizvođačima obezbijedićemo veću podršku iz lokalnog agrobudžeta. Takođe, budžetski ćemo ojačati organ za poljoprivredu, čime bi se stvorili uslovi za strateško planiranje i sistemsku podršku ovoj grani privrede. Jedan od prioriteta rada Demokrata biće pomoć za udruživanje proizvođača i koncentrisanje resursa u veće subjekte kako bi postali konkurentniji na tržištu. Takođe, kroz različite projekte, Demokrate će omogućiti katunima i mjestima na višoj nadmorskoj visini u kojima nema električne energije snabdijevanje solarnom energijom", saopštavaju Demokrate.

Takođe podstiču na to da se lokalni agrobudžet se mora povećati, kako za podršku poljoprivrednicima, tako i za poboljšanje poljoprivredne infrastrukture.

"Mi se obavezujemo da damo olakšice onima koji se sada bave poljoprivredom, kao i onima koji tek počinju. Poljoprivreda je jedna od okosnica održivog razvoja opštine i mora joj se posvetiti sveobuhvatna aktivnost kao bi se od nje bolje  živjelo.", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.