Podrška investicijama u vinogradarstvu i vinstvu i do 60 odsto
Foto: Ilustracija

Javni poziv Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Podrška investicijama u vinogradarstvu i vinstvu i do 60 odsto

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu u okviru Agrobudžeta za 2018. godinu.

Kako pojašnjavaju iz tog resora, cilj podrške je podsticanje zasnivanja novih zasada vinove loze, modernizacija i konverzija postojećih proizvodnih zasada koji će, uz redovnu primjenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose.

Nastoji se, dodaju, nabaviti savremena oprema za proizvodnju i čuvanje vina, koja je pored kvalitetne sirovine, neophodna za postizanje visokog kvaliteta vina.

"Poljoprivredni proizvođači kroz ovaj javni poziv mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije. Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 10.000 eura, dok je minimalna 500 eura. Za sadanju autohtonih sorti visina podrške iznosi i do 60 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije. Podrška za konverziju vinograda iznosi 5 eura po čokotu.", saopštila je PR služba Ministarstva za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Kako se dodaje, prihvatljive investicije odnose se na nabavku sertifikovanog loznog sadnog materijala (vinske i stone sorte), konverziju postojećih rodnih vinograda (zamjena rodnih čokota alohtonih sorti sa kalemovima autohtonih sorti, kao i zamjena stonih sorti vinskim sortama), nabavku materijala za zasnivanje vinograda, nabavku namjenske opreme za modernizaciju primarne proizvodnje i prerade, a podržavaju se i razvojni programi udruženja vinogradara.

Vinogradari i vinari mogu dostavljati zahtjeve do 15. novembra 2018. godine a u javnom pozivu definisani su uslovi, kriterijumi i načini prijavljivanja.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.