Da li pametni telefoni utiču na starenje kože?
Foto: Ilustracija

Uticaj plavog svjetla

Da li pametni telefoni utiču na starenje kože?

Možda i nije tako loše ostaviti pametni telefon u drugoj sobi i ne provjeravati Instagram prije spavanja.

Naši pametni telefoni ne izazivaju samo zavisnost i utiču na naše psihičko zdravlje, već i, ako je vjerovati istraživanju sprovedenom u Njemačkoj, na naš izgled.

Istraživači s Charité-Universitätsmedizin u Berlinu, otkrili su da plavo svjetlo u sebi sadrži i komponentu ultraljubičastog svjetla koje može uzrokovati prerano starenje, hiperpigmentaciju i rak kože.

Naime, pretjerana izloženost plavom svjetlu ubrzava proces oksidacije, što dovodi do upala i oštećenja ćelija kože. Krajnji rezultat je jača vidljivost bora, nejednak ton kože, ali i nejednaka pigmentacija.

Znači li to onda da, ukoliko želimo da zadržimo mladoliki izgled treba da prestanemo da koristimo pametne telefone, laptopove i ostale uređaje?

Pa, zapravo i ne.

Njemačko istraživanje rađeno je na malom broju ispitanika i nije donijelo konkretne zaključke oko toga izaziva li plavo svjetlo s pametnih uređaja starenje kože ili rak. No, pokazalo je da plavo svjetlo može uticati na kožu i da bi ipak trebalo da vodimo računa koliko se njemu izlažemo, piše Zimo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.