Josipović: Vučić učestvovao u ratnom huškanju, da izrazi žaljenje zbog ratnih strahota
Ivo Josipović

Josipović: Vučić učestvovao u ratnom huškanju, da izrazi žaljenje zbog ratnih strahota

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da ne treba očekivati epohalne rezultate od posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu i poručio da bi Vučić trebalo da položi cvijeće civilnim žrtvama na Mirogoju.

"Vučić je imao vrlo specifičnu ulogu u vrijeme rata. Za razliku od Tadića (Boris) sudjelovao je u ratnom huškanju. Zato bih da sam na njegovom mjestu, nekim gestom pokazao da danas vodim politiku mira i da mi je žao zbog ratnih strahota. Ne mora to biti brandtovska gesta, ali recimo, polaganje cvijeća na spomenik civilinim žrtvama rata na Mirogoju bilo bi sigurno dobro prihvaćeno", kazao je Josipović za list "Danas", prenosi Beta.

Josipović je kazao i da Hrvatsko rukovodsto redovno odlazi u Jasenovac, ali je ukazao da ne reaguje ispravno kada ne osuđuje "snage koje relativiziraju zločine ustaša".

Govoreći o zakonu o braniteljima, kojim se Srbija proglašava agresorom, Josipović je kazao da bi taj zakon ukinuo jer "pitanje agresije nije za zakon, već za istoriju i njeno razumijevanje".

On je istakao da je razlika u odnosima Srbije i Hrvatske, od vremena njegovog susreta sa tadašnjim predsjednikon Srbije Borisom Tadićem značajno lošija i da se ona ogleda u "miljama".

 Povodom navoda da hrvatska predsjednica nije konsultovala premijera Andriju Plenkovića za posjetu Vučića, Josipović je kazao da njoj ne treba dozvola premijera i dodao da bi bilo neodgovorno ukoliko se Vučić i Plenković ne bi sastali.

"Na predsjednicu Grabar Kitarović vjerovatno je uticalo više faktora: njen relativno loš rejting u javnosti, uticaj međunarodnih faktora koji žele stabilnost u regionu, a nadam se i njena iskrena želja da se poprave odnosi, jer je to u interesu obje države", rekao je on.

Prema njegovim riječima, najvažnije pitanje o kojima će razgovarati dva predsjednika jeste otkrivanje sudbine nestalih, a tu su i pitanja kulturnog blaga, statusnih i imovinskih pitanja građana i problem granica, za koji očekuje da će se teško riješiti i da bi trebalo ići na Međunarodni sud pravde.

"U ovoj, vrlo lošoj fazi međusobnih odnosa, teško je očekivati neki značajniji pomak vezano za progon ratnih zločinaca", rekao je Josipović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.