Godišnje se evidentira 300 novootkrivenih pacijentkinja sa rakom dojke
ilustracija

U KCCG se operiše 200

Godišnje se evidentira 300 novootkrivenih pacijentkinja sa rakom dojke

Tačan broj oboljelih od karcinoma dojke u Crnoj Gori se ne zna. Godišnje se evidentira 300 novootkrivenih pacijentkinja sa rakom dojke.

U Institutu za javno zdravlje imaju podatke o obolijevanju samo za 2013. godinu, kada je Registar počeo sa radom. Te godine je, kazali su Dnevnim novinama iz Instituta, od malignih neoplazmi dojke registrovano ukupno 373 oboljela, od čega 370 žena, i tri muškarca.

S druge strane, multidisciplinarni Konzilijum za bolesti dojke sastavljen od hirurga, radioterapeuta, hemioterapeuta i radiodijagnostičara u Kliničkom centru Crne Gore funkcioniše od 1996. godine.

Kako su rekli DN, godišnje se evidentira 300 novootkrivenih pacijentkinja sa rakom dojke.

“U Kliničkom centru godišnje se operiše oko 200 pacijentkinja sa rakom dojke, od čega se kod oko 120 njih uradi radikalna operacija, odnosno uklanjanje dojke. Među njima kod oko 30 žena se uradi rekonstrukcija dojke uglavnom silikonskim implantatom, mada se rade i režnjevi sopstvenog tkiva”, pojasnili su za Dnevne novine članovi Konzilijuma direktor Hirurške klinike KCCG dr Ranko Mirović, šef Operacionog bloka i Centra za grudnu hirurgiju dr Obrad Vujadinović, šef Centra za plastičnu hirurgiju dr Zoran Terzić i šef Odjeljenja za hirurgiju dojke dr Nebojša Crnogorac.

Oni objašnjavaju da indikacije postavljaju onkološki, plastični hirurg, onkološki Konzilijum uz saglasnost bolesnice, te da to nikada nisu sve operisane žene zbog brojnih razloga (nezainteresovanost, medicinske kontraindikacije…).

Ističu da problem pravi mali broj termina, odnosno nedostatak hirurških sala.

“Dodatnu indikaciju i problem predstavlja i želja nekih bolesnica za profilaktičkim mastektomijama rekonstrukcijama, odnosno gdje nema malignog tumora već samo strah ili povećan rizik za obolijevanje od raka dojke”, kazali su članovi Konzilijuma, pišu DN.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.