225 hiljada eura za kupovinu automobila za diplomatsko-konzularnih predstavništava
Srđan Darmanović

Budžet Ministarstva vanjskih poslova preko 17 miliona

225 hiljada eura za kupovinu automobila za diplomatsko-konzularnih predstavništava

Ministarstvo vanjskih poslova, kojim rukovodi Srđan Darmanović, isplaniralo je da do kraja marta ove godine za kupovinu novih automobila potroši 225.000 eura.

Kako se navodi u planu javnih nabavki za tekuću godinu, koji je juče objavila Uprava za javne nabavke, novi automobili namijenjeni su za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava, piše Dan.

Za automobile će otići oko trećina ukupnog budžeta za kupovinu robe i usluga jer je ukupna vrijednost plana 819.651 eura.

Shodno tome, ministarstvo je prenijelo 36.000 eura po DKP-u za kupovinu službenih automobila i postupak nabavke je u toku.

“Napominjemo da ovih šest ambasada nije raspolagalo službenim vozilima”, kažu u ministarstvu.

Kako se navodi u novom planu javnih nabavki, ministarstvo će za usluge registracije službenih vozila platiti do 3.900 eura, za gorivo na pumpama u državi 22.850, ali ne postoji podatak koliko će za taj izdatak biti dato za diplomatsko konzularna predstavništva.

Prema Zakonu o budžetu za tekuću godinu, Darmanovićev resor raspolaže sa 17.875.265 eura.

Oko 1,5 miliona eura od tog iznosa namijenjeno je za zarade i ostale naknade zaposlenima u tom resoru.

Što se tiče rashoda za usluge, 210.000 eura otići će na plaćanje službenih putovanja, oko 14.000 za reprezentacije, komunikacione usluge oko 60.000, stručno osoosobljavanje 3.700 eura.

Za kontribucije za članstvo u domaćim i međunarodnim organizacijama platiće se 951.000 eura, a za kupovinu nove opreme 250.000. Za plate u diplomatsko konzularnim predstavništvima rezervisan je budžet od 5,3 miliona eura, a za putovanja njihovih službenika i ambasadora 123.000 eura.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.