Aleksandar Andrija Pejović

EU zajednica vrijednosti

"Crna Gora ne uzima 2025. godinu kao datum ulaska, već kao perspektivu"

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović rekao je da Crna Gora ne uzima 2025. godinu kao datum ulaska u Evropsku uniju (EU), već je ta godina shvaćena kao perspektiva.

Na pitanje da li je Strategija pisana tako da sakrije neraspoloženje javnosti u državama EU za proširenje i kako to da je 2025. za zvaničnu Podgoricu ambiciozan rok, a ranija Junkerova najava da do 2019. neće biti proširenja bila je dočekana na nož, Pejović je rekao: "Mi ne uzimamo 2025. kao datum ulaska, mi smo tu godinu i tada shvatili kao perspektivu. To podrazumijeva jedan vremenski raspon u kojem možete posao završiti i ranije".

Pejović komentariše i kritike Brisela zbog nespremnosti da se suoči sa činjenicom da je na Balkanu, Evropa dobila konkurenciju u Rusiji, Turskoj i Kini.

"Ja na priključivanje EU zaista gledam kao na priključivanje jednoj zajednici vrijednosti. Ako pođemo od premise da je to nešto čemu težimo, EU nije možda spremna da uloži koliko Kina, nije efikasna kao Turska, nije sposobna da rješava brzo pitanja kao Rusija, ali EU nudi jedan okvir kojem mi zaista težimo," rekao je Pejović.

Pejović smatra da su prenaglašeni strahovi od problema koje bi države regiona mogle imati zbog neriješenih graničnih pitanja, prije svega sa Hrvatskom.

"Kredibilitet jedne države ne zasniva se na tome da pravite svima probleme. Hrvatska kao ozbiljna država koja želi ozbiljnu poziciju unutar EU, ne može sebi dozvoliti da krene u blokadu ostalih država", rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.