Bar: Policajci se nečovječno ponašali prilikom privođenja građanina
Ilustracija

Da se utvrdi odgovornost

Bar: Policajci se nečovječno ponašali prilikom privođenja građanina

Barska policija treba da pokrene postupak i utvrdi odgovornost jednog ili više policajaca koji su se nečovječno ponašali prošle godine prilikom privođenja jednog građanina kada su upotrijebili prekomjernu fizičku silu i nanijeli mu 15 tjelesnih povreda, navela je u mišljenju zamjenica ombudsmana Zdenka Perović.

Ona je pokrenula ovaj postupak povodom pritužbi građanina da su mu ugrožena ljudska prava i slobode u incidentu u Baru prošle godine, jer su mu, kako je ispričao ombudsmanu, policajci prilikom saobraćjne kontrole u više navrata zadavali teške udarce.

Zamjenica ombudsmana je tokom istražnog postupka zatražila izjašnjenje barske policije odakle su, međutim, odbacili optužbe da su policajci u ovom slučaju prekršili prava građanina.

Saopštili su da je tačno da je saobraćajna policija zaustavila te večeri automobil u kojem je građanin koji se žalio na njih bio sa još jednim momkom. Nakon obavljene provjere, kako su ispričali, saznali su da se radi o bezbjednosno interesantnim licima, odnosno da je riječ o pripadnicima jedne organizovane kriminalne grupe u Baru. Čekali su zato dolazak interventne policije da oni obave detaljnu provjeru. Tada je, kako kažu, momak koji se žalio ombudsmanu počeo da ih vrijeđa zbog čega su ga smjestili u policijsko vozilo kojim su krenuli u službene prostorije.

"U jednom trenutku, ničim izazvan, on je počeo da udara zatvorenom šakom u predjelu glave policijskog službenika koji se nalazio na mjestu iza vozača nakon čega ga hvata za okovratnik službene uniforme i pokušava da ga uguši... Potom je izašao iz vozila i pobjegao, ali su ga policajci stigli i lišili slobode uz upotrebu sredstava prinude," kazali su iz policije.

Zamjenica ombudsmana, međutim, smatra da policija u izjašnjenju nije dala uvjerljive dokaze kojim bi opravdala silu koja je primijenjena prema podnosiocu pritužbe, jer je on već bio pod kontrolom službenika policije. Ona je zato u preporuci zatražila od barske policije da preispita taj stav.

"I pored toga što je podnosilac pritužbe jake fizičke građe i moglo bi se prihvatiti da je pružao aktivan otpor, ombudsman zapaža da su ga privodila tri pripadnika interventne grupe što, takođe, ukazuje da se radi o službenicima dobre fizičke građe koji su spremni i obučeni za vješto obavljanje ovakvih intervencija, bez primjene prekomjerne fizičke sile," napisala je Perović.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.