Bar: Besplatna užina za svu socijalno ugroženu djecu
Ilustracija

Prihvaćen predlog DF-a Bar

Bar: Besplatna užina za svu socijalno ugroženu djecu

Skupština opštine Bar je juče u nastavku 21 sjednice usvojila Odluku o pravima iz socijalne i dječije zaštite prihatajući amandman odborničkog kluba Demokratskog fronta u vezi sa pružanjem besplatne užine u školama za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

"Prema članu 39. Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti opština može, u skladu sa materijalnim mogućnostima, obezbijediti određena materijalna davanja u vidu pomoći građanima lošeg materijalnog stanja. Prema ranije iznijetim ocjenama odborničkog kluba Demokratskog fronta Bar pored materijalne pomoći u vidu novca (jednokratna novčana pomoć, naknade za novorođeno dijete i pomoć u školovanju) potrebno je propisati i pomoć u pogledu besplatne užine u osnovnim školama za djecu korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice" - ukazao je odbornik DF-a Aleksandar Lekić, obrazlažući predlog.

Zahtjev u vezi sa besplatnom užinom, kako je kazao, proizilazi iz potrebe posebne brige i zaštite djeteta koja je propisana kako ustavom Crne Gore u članu 74, u kojem stoji da dijete uživa posebnu zaštitu, tako i Konvencijom UN o pravima dijeteta.

"Ovom Konvencijom djeca su izdvojena kao poseban subjekt međunarodnog prava i zaštite. Crna Gora je ratifikovala ovu konvenciju te je ona postala dio unutrašnjeg pravnog sistema naše zemlje. Ovim je i Crna Gora preuzela određene obaveze koje se tiču pružanja djeci potrebne brige i zaštite, uključujući i programe koji se odnose na pomoć u pogledu ishrane i odjevanja" - naveo je Lekić.

"Prema ocjenama Banke hrane koja se bavi ovom problematikom i daje doprinos suzbijanju siromaštva u Crnoj Gori, mnoga djeca iz socijalno ugroženih porodica idu gladna u školu čime izostaju željeni rezultati u pohađanju gradiva što dovodi do odustajanja u obrazovanju i stvaranja cikličnog siromaštva. Obezbjeđivanje užine u školama pozitivno utiče na kvalitet praćenja nastave, bezbjednost djece i podstiče osjećaj zajedništva. Imajući u vidu sve navedeno kao i istraživanja UNICEF-a koja pokazuju da je svako deseto dijete u Crnoj Gori gladno, kao društvo treba da pokažemo mnogo veću odgovornost prema ovoj djeci kao socijalno ugroženoj kategoriji", dodao je Lekić.

Uvažavajući ovaj predlog Lekića Sekretarijat za društvene djelatnosti je prihvatio predlog Demokratskog fronta za dopunu Odluke o pravima iz socijalne i dječije zaštite u vezi sa pružanjem besplatne užine u osnovnim školama za djecu iz socijalno ugroženih porodica a koju je usvojila Skupština opštine Bar. Time je, kako je Lekić konstatovao, stvorena i pravna osnova za ovaj vid materijalnog davanja od posebnog značaja za roditelje u stanju socijalne potrebe, one koji se svakodnevno suočavaju sa brojnim poteškoćama u nastojanju da svojoj djeci obezbijede pristojan život.

Barski portal

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.

Komentara: (0)

Novi komentar