Uprava policije: Netačno da je načelnik u Pljevljima prijetio građaninu

U pitanju lažni profil

Uprava policije: Netačno da je načelnik u Pljevljima prijetio građaninu

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije kazali su da je netačno da je načelnik Stanice kriminalističke policije Centra bezbjednosti Pljevlja Miodrag Bujišić putem društvene mreže Facebook uputio prijetnje građaninu Miliću Despotoviću.

Naime, iz policije su povodom teksta koji je Dnevni list Dan objavio danas, u štampanom izdanju od 8. februara 2018. godine, na 7. stranici pod nazivom „Narkomančino, nemoj da laješ, da te ne bi gu...i“,kazali da se radi se o tome da je za sada nepoznato lice, na čijem se identifikovanju radi, otvorilo lažni profil na Facebook-u zloupotrebljavajući podatke i fotografiju sa pravog profila načelnika Miodraga Bujišića.

"O svemu kolega Bujišić je upoznao nadležnog tužioca, što se odnosi i na prijetnje koje je Bujišić dobio nakon upućivanja prijetnji Despotoviću sa lažnog profila sa imenom Bujišića, čime se stiču elementi bića krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti na štetu Bujišića.

Naime, u tekstu na koji reagujemo je navedeno da je kolega Bujišić prijavljen Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije zbog prijetnji upućenih Miliću Despotoviću putem Facebook-a, a povodom teksta objavljenog na Pljevaljskom portalu pod nazivom „Kažnjavaju bez milosti – uz kaznu ni saučešće ne izjavljuju“, od 02.02.2018. godine sa objavom u 20,32h", navodi se u saopštenju policije.

Dodaju da je u pitanju lažni profil koji je na Facebook-u otvorilo za sada nepoznato lice a pod imenom „Miodrag Bujisic“.

"Ovo lice je postavilo fotografiju sa pravog profila kolege Bujišića i u više navrata uputilo komentare uvredljive i prijeteće sadržine na pomenuti tekst, nakon čega je više lica, prepoznajući fotografiju i ime Miodraga Bujišića na lažnom profilu, odgovorilo na te komentare u negativnom kontekstu. Nakon toga, nepoznato lice sa lažnog profila „Miodrag Bujisic“ je, pretvarajući se da je u pitanju kolega Bujišić, odgovorilo na komentare upućujući uvrede i prijetnje licima koja su ostavila svoje komentare na navedeni tekst na Facebook zidu Pljevaljskog portala.

Kolega Bujišić je 02.02.2018. godine obavijestio Nacionalni CIRT, odnosno Vladin tim za odgovor na računarske incidente o ovom događaju, a nakon toga i Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima, kao i Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminaliteta – Grupu za suzbijanje krivičnih djela visoko-tehnološkog kriminala Uprave policije, kako bi se preduzele mjere i radnje iz nadležnosti ovih organa radi sprječavanja daljeg vršenja zloupotrebe imena i profesionalnog ugleda kolega Bujišića, identifikovanja lica koje je prijetilo Despotoviću koristeći lažni profil kao i identifikovanja lica koja su prijetnjama počinila krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu kolege Bujišića", saopšteno je iz policije.

Despotović je za Dan rekao da je sve počelo kada je ostavio komentar ispod Facebook objave teksta pljevaskog portala o postupanju saobraćajnih policajaca, pod naslovom “Kažnjavaju bez milosti, uz kaznu ni saučešće ne izjavljuju”. Njegov komentar je glasio: “To je gomila nesretnika koja ne vidi dalje od nosa… neka kazne zatamnjene džipove”.

“Nakon toga bilo je još nekoliko komentara i sporni Miodraga Bujišića(Narkomančino, nemoj da laješ previše da te ‘gomila nesretnika’ ne bi gu...a)”, rekao je Despotović. Dodao je da je komentar sa prijetnjama ubrzo uklonjen, ali da ga je on u međuvremenu fotografisao i dostavio podatke Unutrašnjoj kontroli.

Despotović ističe da je nakon komentara šefa policije imao probleme.

“Zbog klevete da sam narkoman dobio sam otkaz na dotadašnjem radnom mjestu i od tog dana se osjećam uznemireno, uplašeno i ugroženo, do te mjere da sam iz rodnih Pljevalja morao da se sklonim do daljnjeg”, rekao je Despotović.

Istakao je da će protiv službenika policije Bujišića podnijeti tužbu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.