Zašto se pojavljuju dlake na grudima i šta možete da uradite?
ilustracija, foto:Profimedia

Zašto se pojavljuju dlake na grudima i šta možete da uradite?

Mnoge dame imaju dlake oko bradavica - kod nekih su male i svijetle, kod drugih su tamne i duže, poput onih kakve muškarci imaju na grudima.

To nije neuobičajeno jer se folikule nalaze na svim djelovima kože kod čovjeka. Ali, s obzirom na to da dlake na grudima nemaju sve žene, šta je to što uzrokuje pojavu kod nekih?

Glavni uzrok malja na grudima su hormoni.

Hormoni regulišu rast dlaka i kod muškaraca i kod žena, što je ujedno i razlog zašto dlake postaju vidljivije kad osoba uđe u pubertet.

Ukoliko se u organizmu neke žene proizvodi previše muškog hormona testosterona, to može pretjerano da stimuliše rast dlaka.

Takođe, to može da dovede i do nekih drugih "nuspojava", poput pojave akni, neredovnih menstruacija, pojačanog rasta mišića.

Osim toga, ukoliko u organizmu žene dođe do fluktuacije ženskih hormona, estrogena i progesterona, i to može da uzrokuje pojačan rast dlaka.

Taj disbalans hormona je najčešći kod trudnica ili kod žena koje prolaze kroz menopauzu, pošto tada opada nivo estrogena, pa na folikule više utiče testosteron.

Promjene nivoa hormona su prirodne i u većini slučajeva nemate razloga za brigu. Ali, postoje neki slučajevi kada dlake oko bradavica mogu da budu znak nečeg ozbiljnijeg.

Sindrom policističnih jajnika

Kod mnogih je jedini simptom policističnih jajnika neredovan ciklus, dok se kod malo ozbiljnijih slučajeva javljaju dlake na grudima, licu, leđima i zadnjici.

Sindrom policističnih jajnika utiče na funkcionisanje jajnika, odnosno kada jajnici nisu u stanju da oslobode jaje, što znači da izostaje ovulacija, te se smanjuju i šanse za začeće.

Kušingov sindrom

Kušingov sindrom javlja se usljed previše hormona kortizola u tijelu, i može da bude ozbiljan ukoliko se ne liječi.

Najčešće je izazvan uzimanje ljekova na bazi steroida, posebno ukoliko se ti ljekovi piju dug vremenski period. Takođe, može da nastane i kao posljedica tumora hipofizne žlezde u tumoru ili tumora nadbubrežnih žlijezda.

Kortizol je hormon koji kontroliše metabolizam i imuni odgovor.

Simptomi Kušingovog sindroma uključuju povećanu količinu masti na grudima i stomaku, crveno, oteklo lice, lako pojavljivanje modrica, pojavu ljubičastih strija, osjećaj slabosti u rukama i nogama, smanjen libido, depresiju i pojavu dlačica po tijelu.

Ukoliko se ne liječi takođe može da uzrokuje i povišen krvni pritisak.

Šta da radite ako imate dlačice na grudima

Većina žena ovaj problem rješava uklanjanjem dlačica voskom ili brijanjem. Neke se odlučuju za trajnije rješenje - uklanjanje laserom. Dakle, ništa nerješivo.

Ono što je važnije je da, ukoliko imate dlačice na grudima i simptome Kušingovog sindroma, obavezno se obratite ljekaru, piše Mondo.rs.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.