Iza kampa u kom vehabije obučavaju dječake stoji Naser Orić? (VIDEO)
Foto:Screenshot

Iza kampa u kom vehabije obučavaju dječake stoji Naser Orić? (VIDEO)

Iza udruženja "Asker" koje je u žizu javnosti došlo zbog obuke dječaka vještinama nalik vojničkim, stoje Naser Orić i Berin Balijagić, piše "Blic".

Prema saznanjima lista, udruženje "Asker" registrovano je u Sarajevu krajem 2015. godine. Međutim, istoimeno udruženje registrovano je kao Udruženje borilačkih vještina "Asker akademija" 22. oktobra 2014. godine u opštini Novo Sarajevo.

U registru udruženja koje vodi nadležno ministarstvo Kantona Sarajevo za "Asker akademiju" upisani su Berin Belijagić kao predsjednik Skupštine, Naser Orić kao predsjednik Upravnog odbora i Armin Baltić kao generalni sekretar kluba, navodi "Blic" dodajući da je Balijagić dugogodišnji Orićev poznanik. 

Na Internetu se pojavio video snimak na kojem udruženje za razvoj pozitivnih i fizičkih osobina "Asker" obučava dječake u kampu u Federaciji BiH, a kao predavači se pojavljujju osobe čiji izgled je karakterističan za pripadnike salafijskog pokreta. 

Na snimku se vidi kako vehabije daju dječacima pouke iz islama, a na otvorenom prostoru im drže vježbe identične vojničkim. Takođe, dječake pitaju "Ko smo mi", a oni odgovaraju "askeri" što na turskom znači vojnici. 

Orić je bio ratni komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici, a nedavno je pred sudom BIH prvostepeno oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima. 

Balijagić je za "Blic" rekao da njegova akademija nema veze sa udruženjem "Asker" i da nema nikakvih aktivnosti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.