Ministarstvo odbrane će do kraja godine utrošiti 9,1 milion eura
ilustracija

Plan javnih nabavki za 2018.

Ministarstvo odbrane će do kraja godine utrošiti 9,1 milion eura

Ministarstvo odbrane (MO) objavilo je plan javnih nabavki za 2018. po kome će taj resor do kraja godine utrošiti 9,1 milion eura.Od toga je na usluge planirano tri miliona, za radove milion, dok će se za nabavku raznih roba potrošiti pet miliona eura.

Resor ministra Predraga Boškovića ove godine ne namjerava da kupuje novo naoružanje ili tehniku za VCG, osim tri helikoptera tipa "Bell 412 EPI" vrijedna skoro 30 miliona eura.

I oni se nabavljaju na osnovu prošlogodinjeg Plana nabavki i uz kreditni aranžman odobren državnim budžetom za 2017, pišu Vijesti.

Najviše novca ove godine MO potrošiće za kupovinu novih uniformi za Vojsku Crne Gore za što će se izdvojiti čak 1,37 miliona eura, dok će za kupovinu nove nastavne, vježbovne i bojeve municije biti izdvojeno 610 hiljada eura.

Za nastavak radova na modernizaciji BACBONE glavnog radio-relejnog sistema veze Vojske Crne Gore i MO, utrošiće se 100 hiljada eura, dok će 35 hiljada koštati nabavka novih SATCOM uređaja za satelitsku komunikaciju koje će dobiti neke od jedinica vojske.

Kupovina novih profesionalnih radio-komunikacijskih TETRA uređaja za komunikaciju na taktičkom nivou koštaće 50 hiljada, dok će 185 hiljada eura biti izdvojeno za kupovinu nove brodske radio-navigacione i meteoroploške opreme, te modernizaciju sistema za upravljanje vatrom topova na topovnjači 405.

Modernizacija i konverzija topovnjače u patrolni brod jedan je od ovogodišnjih prioriteta Ministarstva odbrane, a koje bi moglo učestvovati u međunarodnim misijama. MO planira da ove godine adaptira dio prostorija u objektu Medicinskog centra bezbjedonosnih snaga u Podgorici, što će koštati 320 hiljada eura, odnoso rekonstrukciju kuhinjsko-trpezarijskog bloka u glavnoj kasarni VCG u Danilovgradu 350 hiljada eura.

Za prevoz vojnika koji učestvuju u međunarodnim misijama i njihove opreme, MO će ove godine NATO saveznicima platiti 112 hiljada eura.

Za održavanje i redovne remonte plovila Mornarice obezbijeđeno je 100 hiljada eura, koliko i za remonte i održavanje letjelica Vazduholovstva VCG. Dodatno uz to je za obimnije takozvane C-2 preglede i remonte dva helikoptera „gazela" planirano dodatnih 100 hiljada eura, a još 30 hiljada eura za popravak i vraćanje u upotrebljivo stanje klipnog aviona „Cessna 421B" kojeg je prije nekoliko godina MO-u ustupila Uprava za nekretnine.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.