Ilustracija

"Nezdrava" namirnica koja je bolji izbor za doručak od pahuljica

Čelsi Ejmer, nutricionista iz Njujorka, ističe da "parče pizze sadrži više masnoća, ali znatno manje šećera od većine industrijski proizvedenih žitarica", tako da ova namirnica sigurno neće tako loše uticati na nivo šećera u krvi.

Samo jedna šoljica takvih žitarica sadrži oko 18 grama šećera, što je vrlo blizu dnevnih preporuka za žene, koje iznose 25 grama dnevno. Osim toga, u organizam nećete unijeti ni gram dobrih masti (kakve biste dobili iz integralnih žitarica). 

Osim toga, Ejmer dodaje da parče pice, koliko god nezdravo djeluje, ima više proteina od tipične činije žitarica, tako da može duže da zadovolji apetit i sprečiti grickanje između obroka. 

pica

Ali, prije nego što automatski zamijenite jutarnje žitarice picom, važno je zapamtiti da ova namirnica i dalje nije naročto zdrava i da nikako ne bi trebalo da je jedete svaki dan. 

Ako želite zaista hranljiv doručak, svakako je bolje dan početi na zdraviji način, na primjer s grčkim jogurtom i voćem, čime ćete unijeti više proteina i kalcijuma ili nezašećerenim ovsenim pahuljicama s cimetom i voćem, zbog veće količine vlakana i antioksidansa. Ili, ako ste mnogo gladni, jajima. 

Naravno, postoje razni načini da i jedno i drugo jelo učinite mnogo zdravijim. 

Pica ne mora uvijek da bude masni zalogaj bijelog testa i loše šunke s mnogo rastopljenog sira. Možete da je kombinujete s komadićima piletine, spanaćem, povrćem, pa i jajima, kao dodatnim izvorima proteina i zdravlja. 

A ako nipošto ne želite da odustanete od svog klasičnog doručka - žitarica, onda bar birajte one s manje šećera, od integralnog zrna (ječam, proso, raž...), same ili u kombinaciji s još zdravijim orašastim plodovima i sjemenkama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.