Da li je Andrija Glavni pregovarač odgovoran Andriji ministru, šefu stranke ili kolegi ministru?

Demos pita

Da li je Andrija Glavni pregovarač odgovoran Andriji ministru, šefu stranke ili kolegi ministru?

Praksa da jedna osoba vrši nekoliko javnih funkcija predstavlja kontinuitet u djelovanju crnogorskih Vlada. Prethodno se po tome „proslavio“ Vladimir Kavarić, koji je u jednom momentu imao čak osam funkcija. U aktuelnom mandatu tradiciju nastavlja Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova, koji paralelno sa tom obavlja i funkciju ambasadora, te po oba osnova ubira prihode, saopšteno je iz Demosa.

 Pejović ovim, ističu iz Demosa, direktno krši Ustav (čl. 104), koji propisuje nespojivost profesionalnog obavljanja više javnih funkcija za predsjednika i članove Vlade.

Pored toga, vršeći dvije javne funkcije, krši i Zakon o sprječavanju korupcije, a nije ni prijavio prihode, na što je takođe obavezan - podsjetili su.

"Javno je dostupna informacija da je Pejović istovremeno član Glavnog odbora DPS-a, te predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju u toj partiji. Ovim takođe krši i Zakon o vanjskim poslovima, kojim je definisano da član organa političke stranke ne može biti diplomata. Nameće se pitanje na koji način je Pejović, očigledno talentovan za multitasking, samom sebi uredio sistem subordinacije? Da li je Andrija Glavni pregovarač odgovoran Andriji ministru, šefu stranke ili kolegi ministru vanjskih poslova?", upitali su iz partije Miodraga Lekića.

Ipak, u toj partiji nemaju iluzija o tome da li će premijer razriješiti Pejovića zbog kršenja Ustava ove zemlje.

"Isto tako, jasno je da ni, pravnoj parodiji sklona ASK, koja djeluje kao specijalna formacija DPS-a za obračun sa nepodobnima i neistomišljenicima, neće ispuniti svoju zakonsku obavezu da Pejovića kao javnog funkcionera sankcioniše zbog očiglednog sukoba interesa. Vladajuća kasta, zarad usko parcijalnih ili ličnih interesa, nastavlja da ignoriše obavezujuće pravne norme, svodeći pravni poredak na instrument odbrane vlastitih interesa. U ostvarivanju takvih namjera, vrlo je sklona različitim oblicima brutalnog pravnog nasilja, o čemu bjelodano svjedoči najnovija operacija usmjerena na vraćanje Javnog servisa, koji se finansira novcem svih građana, pod okrilje DPS-a, odnosno njegovo pretvaranje u medisjki pult ove stranke", zaključili su iz Demos

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.