Rekordno ulaganje države: Klubovima i sportskim savezima četiri miliona eura
Nikola Janović, foto:AA

Prioritet najistaknutiji

Rekordno ulaganje države: Klubovima i sportskim savezima četiri miliona eura

Vlada Crne Gore i Ministarstvo sporta, na osnovu godišnjeg javnog konkursa, u sportske klubove i saveze uložiće oko četiri miliona eura, saopštio je danas ministar sporta Nikola Janović.

Na konferenciji za medije, na kojoj je saopštena odluka o načinu finansiranja saveza i klubova, Janović je podsjetio da je to više od prošlogodišnjeg, do tada, rekordnog ulaganja države u vrhunski sport, prenosi Anadolija.

Ministar Janović je saopštio da je 3,5 miliona eura dodijeljeno savezima, a pola miliona klubovima.

"Na konkurs za sufinansiranje programa sportskih subjekata prijavljen je 391, a Ministarstvo sporta podržalo je 292 programa. Ostali su diskvalifikovani zbog neispunjavanja zakonom utvrđenih kriterijuma konkursa i nepotpune dokumentacije", kazao je Janović.

On je precizirao da je nacionalnim i opštinskim savezima opredijeljeno blizu 3,5 miliona eura.

"Tradicionalno, kao i prethodne i ove godine najviše novca dobiće naši najistaknutiji klubovi i prioritetne, najreprezentativnije crnogorske sportske asocijacije i organizacije, počev od Crnogorskog olimpijskog komiteta i Paraolimpijskog komiteta, pa do, Košarkaškog, Rukometnog, Vaterpolo, Odbojkaškog, Fudbalskog, Atletskog, Bokserskog, Karate i Džudo saveza", saopštio je Janović.

On je naglasio da su se novouspostavljene procedure Ministarstva sporta u prethodnoj godini odrazile i na kvalitet ovogodišnjih predloženih sportskih programa.

"Iz tog razloga povećan je i broj podržanih nacionalnih i opštinskih saveza na 37, što je za 11 više u odnosu na 2017. godinu. Konkursom za 2018. Ministarstvo sporta podržalo je 255 sportskih klubova sa oko 550 hiljada eura, na čije ćemo račune uplatiti 130 hiljada više nego prethodne godine, što je jasan pokazatelj namjere Vlade Crne Gore i Ministarstva sporta da podržimo sve one klubove, čiji programi imaju za cilj afirmaciju sporta", rekao je Janović.

On je poručio da su strožije mjere finansijske kontrole nad trošenjem državnog novca opredijeljenog za sport rezultirale odgovornijim odnosom sportskih subjekata prema javnom novcu, kao i usmjeravanju sredstava onima kojima su opredijeljena, a to su sportisti.

"Dio klubova, tačnije njih 31, nisu dostavili godišnje izvještaje o namjenskom utrošku novca opredijeljenog prošlogodišnjim konkursom, zbog čega će imati obavezu da u budžet Crne Gore vrate gotovo 50 hiljada eura", istakao je Janović.

Ministar je najavio i stipendije za 160 najperspektivnijih crnogorskih sportista, kao i dalje unaprjeđivanje sportske infrastrukture, sa posebnim fokusom na razvoj sportske infrastrukture na sjeveru Crne Gore.

Janović je sa saopštio da očekuje da Zakon o sportu bude usvjen u prvoj polovini godini.

"Trenutno je zakon u sekretarijatu za zakonodavstvo. Očekujem da za mjesec bude na sjednici Vlade i da nakon toga u Skupštinu", rekao je Janović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.